1907. – Viesti. Razne. Nikoljevo u Pazinu. 6. prosinca, na dan sv. Nikole, Hrvatska čitaonica u Pazinu priredjuje zabavu za svoje članove. Ova mala svečanost upriličena je da se naši mališi pozabave, a njihovi roditelji da u ugodnom društvu par sati provedu. Zabava skopčana je sa pjevanjem, a nade je da će se članovi čitaonice odazvati u većem broju tako da svečanost ispadne što bolje. (OMNIBUS)

1907. – Jedna ozbiljna. Svaka država, a i naša, ima nekoja prava i nekoje dužnosti. Točno su označena prava, a i dužnosti. Svakako je njezina sveta dužnost da svoje ljude ne vrijeđa ili moguće izazivlje. Komugod je valjda pravo, a da nas Hrvate vrijeđa, nu neće mu svagda dobro proći. Molim lijepo, naš jezik zove se hrvatski i nikako drugačije. Oni ga u svojoj zlobnosti nazivlju “illirish” ili dapače “sklavisch”. Pogledajte: dopisnice, poštanske naputnice i druge poštanske tiskanice, a osobito poštansku popratnicu na kojoj je tiskano “sk” (sklavish) i to sve izdaje c. k. pošta. Je li, to je malenkost! E, onda je malenkost i Hrvat biti i još drugo! Eto i mi kupujemo jer moramo stvari koje nas vrijeđaju. Koji može neka to osujeti. (OMNIBUS)

1909. – Mala težačka škola. Kako ćeš najjeftinije pognojiti masline? Svaki pametan gospodar ne mora misliti jedino na gnojenje bilina, nego i kako će taj posao obaviti najjeftinije. Taj se posao za masline obavlja ovako: Ispod iskopanih maslina, koliko obuhvaća krošnja, zasije se mješavina od vučka (lupinus albus), bobca (vicia faba) i djeteline (trifolium incarnatum), na to se baci nešto umjetnog gnoja koji se sastoji od Tomasove troske i 40% kalijeve soli pak se sve to pograblja. Koncem travnja se biline pokose, bace u jamu koju si ovaj čas iskopao oko maslina i sve zatrpa zemljom. (PUČKI PRIJATELJ)

1952. – Poljoprivredni savjeti. Čuvanje dunja. Dunje se mogu održati sve do mjeseca siječnja. One u mesu imaju mnogo tvrdih zrnaca, čvrste su i opore ako se jedu odmah nakon branja. Čuvanjem se dunje smekšaju, a u isto vrijeme se škrob koji posjeduju pretvara u šećer pa i dunje nakon izvjesnog vremena postaju slađe i ukusnije. Čuvanje dunja treba vršiti posebno od drugog voća jer one imaju jak miris koji lako može preći na drugo voće. U frižiderima (hladnjacima) mogu se dunje čuvati i do tri mjeseca na 0 C i kod vlažnosti od 85%. (GLAS ISTRE)

1952. – Mirna blagotvorna rijeka Istre. Pitanja vode u Istri oduvijek je veoma kritično. Istra nema vode za piće ni za ljude ni za stoku. Prilikom posjeta vodovodu Mirne u Buzetu zapazili smo da se dosadašnjom instalacijom vodovoda ogromna količina ove rijeke ne iskorištava dok s druge strane veliki broj istarskog stanovništva oskudijeva na pitkoj vodi. Moderan vodovod podignut je od 1931. do 1933. godine. Na mjestu gdje voda izvire podignuto je prostrano betonsko natkrovlje u obliku kupole. Ispod tog natkrovlja kulja voda Mirne iz dubine od preko stotinu metara. Na jednu sekundu prema godišnjoj dobi izbija od 200 do 1400 litara. Nažalost prema postojećoj mreži kanala zasada se iskorištava samo 80 litara vode na sekundu t.j. tek jedna petina vode koju izbacuje ždrijelo. Ovo smo ustanovili kada smo posjetili odjeljenje u kojem se suvišna voda preko cementnih kanala šumovito odvaja i vraća neiskorištena natrag u Mirnu. (GLAS ISTRE)

1961. – Teodor Vrbanac, potpredsjednik narodnog odbora općine Labin. Na sjednici obaju vijeća Narodnog odbora općine Labin za potpredsjednika je izabran Teodor Vrbanac, ekonomist. On je dosad radio u Istarskim ugljenokopima na radnom mjestu šefa plansko-analitičke službe. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti