1961. – Pismo uredništvu. Još o medvjedima na Krasu. U pretprošlom broju “Glasa Istre” objavljen je i kraći napis o tome kako su se na Krasu pojavili medvjedi koji čine velike štete stanovništvu, naročito uništavanjem stoke, a posebno ovaca. Međutim, medvjedi ne samo da uništavaju stoku, već uvelike ometaju i pravilno izvođenje nastave u školama na području Krasa. Osnovna škola u Lanišću ima djecu koja svakodnevno dolaze na nastavu iz susjednih sela. Neka dolaze prije, a neka poslije podne. Otkako medvjedi krstare oko Brgudca, Raspora i drugih sela postoji opasnost, obzirom da su mesožderi, da nasrnu i na djecu. U cilju osiguranja spokojstva stanovništva s područja krasa i normalnog odvijanja nastave u školama ovim putem apeliramo na odgovarajuće faktore da se zvijeri o kojima je riječ što prije unište. Sergije Vujović, učitelj (GLAS ISTRE)

1967. – Spomen Vlačiću radi Mate Čvrljak. Izrada spomenika Matiji Vlačiću, Labinjanu svjetskog značaja iz doba Reformacije, povjerena je akademskom kiparu Mati Čvrljaku. Spomenik će biti izrađen od bijelog labinskog kamena. (GLAS ISTRE)

1967. – Najplemenitiji podvig godine. Beogradski list “Večernje novosti”, koji ima najveću nakladu u Jugoslaviji, uvrstio je Bruna Rakića, učenika ekonomske škole u Puli, na listu kandidata s najplemenitijim podvigom godine. Plemeniti podvig po kome se pročuo po cijeloj zemlji Bruno Rakić izvršio je 3. travnja ove godine. Kao i obično Bruno se tog jutra spremao za odlazak u školu, kad ono k njemu dođe zabrinuta susjeda i obavijesti ga o nezgodi. Na balkonu drugog kata u istoj zgradi u kojoj stanuje obitelj Rakić bespomoćno je ležala Marija Mihovilović. Dobila je srčani napad, a bila je sama u zaključanoj sobi. Dok su susjedi čekali kola hitne pomoći, Bruno se odjednom odvojio od svojih zabrinutih susjeda. Od stubišnog prozora do Marijinog balkona ispriječio se razmak od 1,5 m na visini većoj od 10 metara. Uskoro se Bruno vinuo i začas se mlado vitko tijelo zaljuljalo na ogradi balkona. Na tren se odmorio, dobacio na ulicu veseli smiješak i dignuo se na balkon. Time je put do bolesnice bio oslobođen i mogla joj se pružiti prva pomoć. (GLAS ISTRE)

1969. – Lukobran oštećen. Bios potpuno raskomadan. U Rovinju je vladalo nezapamćeno nevrijeme. Jaki vjetrovi, visoko more s valovima od 21 sat trajali su sve do ujutro. Požrtvovni građani, pretežno ribari Prehrambenog kombinata Mirna, uspjeli su tijekom cijele noći spasiti na desetine čamaca, automobila i nekoliko ribarskih brodova od sigurnog uništenja. Lukobran rovinjske luke je oštećen, zatim cesta uz more kraj kina Beograd do Tvornice duhana također. Brod Bios koji je 25. studenog u jutro zbog naglog nevremena pretrpio havariju noćas je raskomadan. Visoko more prodrlo je i u prizemlja mnogih kuća tako da je dobar dio Rovinja cijele noći bio na nogama. (GLAS ISTRE)

1974. – Rovinj. U čast Dana Republike u Rovinju će se otvoriti knjižnica i čitaonica. Preko 30 tisuća knjiga koje je godinama kolektiv Muzejske zbirke uporno sakupljao i koje su ležale ne koristeći skoro nikome bit će jezgra njenog knjižnog fonda. S obzirom da je čitaonica s oko 60 sjedećih mjesta već duže vrijeme uređena to će oboje predstavljati značajan kulturni događaj za ovaj grad. Čitaonica i knjižnica smještene su na Titovom trgu u središtu grada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti