1906. – U Roču se osnovalo “Lovačko društvo Roč”. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – U subotu navečer preminuo je ovdje vriedan naš rodoljub Ignacij Štiglić u još krepkoj dobi od 53 godine. Nemila smrt ugrabila nam opet jednog suborca za naša narodna prava. Ciela njegova obitelj odlikuje se hrvatskim rodoljubljem i njegova kuća je jedna od onih rijetkih u Puli gdje se nije čula druga rieč doli hrvatska. Bila ti lahka gruda zemlje u kojoj počivaš. (OMNIBUS)

1920. – U Pazinu se otvorila Poljoprivredna škola sa ciljem da podigne dobre poljoprivrednike povezujući teoriju sa praksom. Škola je organizirana kao internat, a tečaj traje jednu godinu. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Sve srednje škole svečano slave Feštu Stabala. (MARCELLO BOGNERI)

1969. – Večer čakavske lirike u Savičenti. Eksperimentalna omladinska scena iz Pule priredila je uspjelu večer čakavske lirike. Nakon stihova večer je bila ispunjena plesom i zabavom. (GLAS ISTRE)

1969. – Antoniazzo i Dimitrijević ponovno snimaju za Mali svijet. Pulski novinari Drago Antoniazzo i Sava Dimitrijević započeli su sa snimanjem novog priloga za dječju TV emisiju Mali svijet. U emisiji Putevima slavnih prikazat će najmlađe pulske sportaše- pionire boksačkog kluba Pula i Biciklističkog kluba Siporeks koji su već krenuli putovima svojih uzora Mate Parlova i Cvitka Bilića. (GLAS ISTRE)

1974. – Savičenta, prvi put u novoj školi. Učenici osnovne škole u Savičenti danas su prvi put slušali nastavu u ugodnom ambijentu moderne škole podignute sredstvima samodoprinosa. Škola sa svom opremom vrijedi oko 4.500.000 dinara od kojih je 3.570.000 dinara osigurano iz samodoprinosa. U jednom dijelu prizemne školske zgrade nalazi se suvremeni dječji vrtić za tridesetak mališana pa ukupna površina zatvorenog prostora iznosi oko 900 četvornih metara. Škola zajedno s dječjim vrtićem može primiti 300 djece i ona će mnogo značiti za prosvjetni i kulturni život tog kraja jer je dosadašnja škola sa 124 učenika bila smještena u stambenoj zgradi sagrađenoj prije 100 godina. Svečano otvaranje ove najmodernije seoske škole u pulskoj općini, koja ima i centralno grijanje, bit će 29. studenog na Dan Republike u 15 sati. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti