1907. – U Rovinju izlaze tjedne novine La Lanterna, odgovorni urednik i izdvač Matteo Millich, štampane u tiskari Antonio Coana, jedan broj stoji 6 cent. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Jučer i prekjučer u Pulu su pristigla dva vlaka s izbjeglicama iz Graza i Wagna. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Pulu definitivno napušta jugoslavenski admiral Koch. (MARCELLO BOGNERI)

1907. – Javna zahvala. Ovime se najsrdačnije pred cijelom javnošću zahvaljujem Presvj. Gosp. A. Tentoru c. kr. zemaljskom savjetniku u Rovinju koji me je dne. t. mj. izbavio iz pandža rovinskog zatvora. Ovom je zgodom on najbolje pokazao koliko ima u njega legalne vještine i okretnosti. Bilo njemu i narodu iz kog je niko, na diku i čast, a od mene najtoplija hvala. U Beleju, 23.11. 1907. P. Joso Pavačić, župnik. (OMNIBUS)

1907. – Oglas. Josip Potočnik – Pula. Veliko skladište i trajna izložba glinenih peći za sobe i salone, štednjake sa strojem za prištednju goriva, željeznih štednjaka obloženih sa neizgorivim Chamotom, kaca za kupanje iz najfinijih glinenih lončića, potpuno uredjene kupaonice, ploče za podove u kuhinji, hodniku, predvorju, dvorištu, štalama itd. Mosaik-pločice za obložiti stijene, patentirani uresi za glinene peći itd. Itd. (OMNIBUS)

1953. – Hasanaginica izvodit će se u Sv. Petru u šumi. Učitelji u Sv. Petru u šumi u zajednici s aktivom Narodne omladine za Dan Republike pripremaju izvedbu Ogrizovićeve Hasanaginice. Ovu akciju prosvjetnih radnika i omladine svakako treba pohvaliti jer izvedba jednog kazališnog komada kao što je Hasanaginica naročito kada se priređuje sa ovako skromnim sredstvima svakako zahtjeva veliko zalaganje. U pripremama za izvedbu naročito se založio učitelj Emil Mikulić koji je pripremio komad, sam će ga režirati i biti nosilac glavne uloge. Učiteljica Mara Rukavina obradila je scensku muziku. Narodno kazalište u Puli će izvođačima pružiti pomoć savjetima i kostimima što će podići kvalitet predstave. Ovih se dana vrše pripreme za izvedbu za koju vlada veliki interes kod omladine i ostalih mještana. (GLAS ISTRE)

1953. – Izašao prvi broj Istarskog borca. 15. ovog mjeseca izašao je prvi broj Istraskog borca glasila literarne sekcije Gimnazije Branko Semelić u Puli. List koji ima 8 strana malog formata za sada će izlaziti polovicom svakog mjeseca osim školskih praznika. Inicijativu članova literarne sekcije gimnazije B. Semelić da se osnuje ovaj list u kojem će objavljivati svoje radove i srednjoškolci drugih mjesta u Istri treba svakako pohvaliti. Vjerujemo da će list Istarski borac doprinijeti daljnjem kulturnom razvitku među školskom omladinom Istre. (GLAS ISTRE)

1963. – Zašto sardela bježi od svjetla? Rovinjski, ali i drugi istarski ribari primijetili su zaista zanimljivu pojavu da u posljednje vrijeme sardele bježe od infracrvenog svjetla koje se sada upotrebljava u ribolovu. Tokom posljednje ribolovne sezone ribari su naišli na jata sardela koje su se pod svjetlom zbunjeno razbježale. Pošto se ovakav slučaj ponovio u nekoliko navrata ribari ribolovnog pogona Mirne iz Rovinja zatražili su pomoć stručnjaka Instituta za proučavanje života u moru. Kao što su zastarjele karbitne i petrolejske svjećarice, ribari sumnjaju da se slično počelo događati i sa infracrvenim svjetlom. (GLAS ISTRE)

1967. – Karavaning naselje na periferiji Pule. Krajem turističke sezone u Premanturi se trebalo otvoriti prvo karavaning naselje na Jadranu, naselje koje umjesto klasičnih čvrstih ili montažnih objekata ima za smještaj gostiju postavljene turističke automobilske prikolice s kompletnim komforom. Jedan dio tih prikolica je stigao do Premanture, a priličan broj samo do Pule, na poljanu u blizini Škole za medicinske sestre. Svaka od tih prikolica stoji ne malo novaca, nabavljene su za prošlu sezonu, ali nisu imale čast da ih posjeti barem jedan gost. A sada što im je drugo preostalo nego da na suncu, kiši i magli čekaju do slijedeće sezone. Samo je pitanje u kakvom će stanju biti jer boravak pod otvorenim nebom ostavlja vidne tragove i na uvoznim prikolicama. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti