1892. – Vrsar. Namjesništvo je objavilo raspuštanje “Filharmoničkog društva Vrsara” zbog uvjeta koji više ne udovoljavaju njegovo legalno postojanje. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Što mora valjan gospodar u pojedinim mjesecima da radi. U novembru. Vršidba je već svuda svršena i sada je jedina briga da se priroda valjano spravi za zimu. Pogledaju se plastovi i slame, da nijesu pokisli, da se pokupi što više stelje, dobro je skupljati listnik, paprat, šaš i drugo. Držalice i drvene dijelove težačkih sprava dobro je namazati masnim bojama ili karbolineumom. Zemljište za proljetnu sjetvu treba preorati. U krajevima gdje vlada bura mora se oranje poduzeti što ranije. U staji. Doklegod vrijeme dopušta dobro je goniti stoku na pašu. Čim padne mraz neka se to više ne čini. Gnoj se neka izvozi iz staje na gnojište ili na polje da bude u stajama čisti zrak. Krmače se puštaju pod neraste. Suvišna se perad uhrani i prodaje. U voćnjaku. Ovaj je mjesec najpogodniji za sadnju voćaka. Još prije zime valja pobrati i uništiti gusjeničja gnijezda. Stabla valja vapnom mazati protiv krvave uši. U povrtnjaku. Gredice na kojima će se saditi do godine kelj i zelje, treba sada gnojiti. Dobro je po vrtu posuti i sitnoga vapna i pepela od drva te ga potkopati. Podrumi u kojima se nalazi novo vino neka budu dovoljno topli, barem 14-16°C, jer mlada vina dovršavaju ovaj mjesec tiho vrenje. Bačve treba uvijek nadopunjati jer se inače, osobito ako je podrum topao, razvijaju na površini vina gljivice koje mogu prouzročiti “cik” (bersa, zakisanje) vina. Crna se vina moraju otočiti s tropa i prešati. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1970. – Milotti za MIK-u. Apsolutni pobjednik putujećeg festivala “Melodije Istre i Kvarnera”, kompozitor Nello Milotti, poslat će za VIII. MIK dvije svoje kompozicije. Osmi festival održat će se od 16. do 26.06. iduće godine u 10 mjesta Istre i Hrvatskog primorja. (GLAS ISTRE)

1970. – “Doktor Živago” u Puli. Zabrinuti mogućnošću da se veći broj Puljana odluči na odlazak u Rijeku, gdje se upravo prikazuje “Doktor Živago”, film “okićen” mnogim “Oskarima” i okružen velikim publicitetom, iz pulskog Kinematografskog poduzeća javili su nam da će uskoro ovaj film igrati i u Puli. “Doktor Živago” prikazivat će se u kinu “Beograd” od 9. do 15. idućeg mjeseca. Bojazan nije bez osnove. Puljani su već pokazali da im za film kategorije “Bitka na Neretvi” nije teško otići u kino udaljeno i po 50 ili 100 kilometara. (GLAS ISTRE)

1975. – Početak s Krležom. Ovih dana u zgradi Istarskog narodnog kazališta u Puli, u vrlo neprikladnim uvjetima (bez grijalica i pod lošom rasvjetom), odvija se ohrabrujuće normalan kazališni život: postavlja se na scenu Krležino djelo “Adam i Eva”. Redatelj i lektor je prof. Jelena Lužina Sladonja dok glumačka i tehnička ekipa broji ukupno 25 članova. Premijera je zakazana za 12. studeni u 20 sati, na sceni Istarskog narodnog kazališta. Svi akteri ove predstave amateri su iz Pule. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti