1891. – Javnu kuhinju, koja je otvorena 1. o. mj. u ulici Circonvallazione, posjećuju mnogi, zadovoljni koliko cijenama toliko i kvalitetom. Nude se: bijela i crna kava, tripice, gulaš, palenta i juhe. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Domaće novosti: Kradje. Gdje? A gdje drugdje nego u Balama. Koliko smo već kradja u Balama zabilježili! Tako da se je i u noći 24. oktobra dogodila jedna. Nepoznati lopovi provalili su u staju poljodjelca Cuccurina. Odnijeli su: jedan plug, jednu sjekiru, upreg za konja i razno drugo gospodarsko orudje. Poljodjelcu Fiorettiju tatovi su pak učinili malo veću štetu: iz staje su mu otjerali jedinu kravu. Seljani su po tragovima mislili uhvatiti lopove, no nisu uspjeli. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Domaće novosti: Cijela familija pred sudom. Pred više dana vršila se je pred puljskim tribunalom rasprava protiv nekog Ivana Basona iz Kozljaka koji je bio optužen da je u stanu Martina Švika, starca od 72 godine iz Šviki kod Pićna, ukrao jednu kutiju u kojoj je bilo 15 hiljada lira te neki zlatni predmeti. To se je dogodilo pred 2 godine. Zajedno sa Basonom uhapšena je i sva njegova obitelj. Njegova šurjakina, njegov brat i njegov tast osudjeni su zato jer su tata sakrivali, svaki na godinu i pol zatvora i 300 lira globe dok je Ivan Bason osudjen na zatvor od 2 godine i pol. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Domaće novosti: Nova škola u Saležu. Pred nekoliko dana otvorena je u Saležu na Buzeštini nova talijanska škola. Otvorenju je prisustvovao općinski podeštat te još nekoje ličnosti. Škola će se održavati u jednoj privatnoj sobi jer posebne zgrade još nema. (ISTARSKA RIJEČ)

1931. – Naša kulturna kronika. Viktor Car Emin. Kako saznajemo iz pouzdanog izvora sprema jedan novi roman. U tom će romanu biti prikazana sudbina jedne naše učiteljice u našem kraju. Bit će to zapravo u formi romana prikazana sva patnja našeg naroda pod Italijom. (ISTRA)

1931. – Rikard Katalinić Jeretov na njemačkom. Kako bilježi revija 15 dana u njemačkom listu Prager Presse izašao je prijevod jedne novele Rikarda Katalinića Jeretova pod naslovom Das Licht in der Finsterniss. I do sada su bile na razne jezike prevođene mnoge njegove stvari. (ISTRA)

1953. – Nedjeljština će dobiti kino i dom kulture. Prostorije za dom kulture predstavljaju u Sv. Nedjelji stalan problem, stoga se u posljednje vrijeme nije imalo nikakvog kulturnog života jer nema uređenih prostorija gdje bi se odvijao kulturni rad. Postoje, naime, prikladne prostorije i za dom kulture i za kino, ali se ne koriste jer je drvena instalacija s vremenom dotrajala, a oštećeni su i zidovi. U ovoj godini započeti su radovi koji su prekinuti zbog pomanjkanja novčanih sredstava. Zatražena je pomoć od Narodnog doma kotara koji će dodijeliti 1.500.000 za adaptaciju doma kulture i kino dvorane. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti