1906. – Pula. U crkvi Gospe od mora započeli su radovi dovršavanja pod rukovodstvom inženjera Tommasija. Kompletira se galerija između crkve i zvonika, izvodi se bočno pročelje i upotpunjuju stražnji ulazi. Vrše se i radovi u alabasteru i mramoru. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Otpušteni učitelji i penzija. Javljaju iz Rima da je pitanje penzije za učitelje pučkih škola, koji su otpušteni zbog nedovoljnog poznavanja talijanskog jezika, u toku dobrog rješenja. Ministarstvo prosvjete je dogovorno s ministarstvom financija izradilo nacrt zakonskog projekta koji će biti doskora predložen ministarskom savjetu na odobrenje. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Za čistoću javnih voda. Pazinski municipij upozorava sve vlasnike uz potoke i kanale da ne ostavljaju preblizu obale smeće s polja, ostatke, pijesak itd. Taj materijal dospijeva kasnije u vodu. Isto tako ne smije se bez posebne dozvole kopati odvodne kanale koji vode u javne vode. To je odredjeno zato da se javne vode drže čiste. (ISTARSKA RIJEČ)

1969. – Kinesko zvono nađeno u Premanturi. Pronalaženje kineskog zvona u Premanturi predstavlja dosta veliku senzaciju, ali senzacionalnost uvećava još više činjenica da se to dogodilo nekome tko se bavi kolekcionarstvom. Poznati pulski zubar i kolekcionar Dragan Gojković pronašao je kinesko zvono u grmlju šipražju svoga zemljišta u Premanturi i on vjeruje da su ga u ovo najjužnije istarsko mjesto donijeli naši stari pomorci. Zvono je teško nekoliko kilograma, od bronce je i ukrašeno veoma lijepim ornamentima, a pretpostavlja se da je staro nekoliko stoljeća. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti