1916. – Bol od opekline. Tko se na ruci ili na prsima opeče, najbolje će učiniti, ako ranu namaže lanenim ili maslinovim uljem, pak ranu tako drži nad vatrom, dokle uzdržati može. To treba tri do četiri puta opetovati uzastopce, pak će bol sve više jenjnavati, dok je napokon posvema nestane. (HRVATSKI LIST)

1918. – Italo-jugoslavenski komitet konstituiran u Puli za zaštitu ekonomsko-političkih interesa grada. U noći 29. na 30. listopada se sastao na Mornaričkom groblju da napravi očevid mjesta gdje je sahranjen Nazario Sauro. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Sa puljštine. Kod nas vlada općenito mrtvilo. Grad je naš kao nekakvo zapušteno groblje. Opća gospodarska mizerija osjeća se i u okolici. Naš je kotar ovom školskom godinom ostao i bez posljednje hrvatske škole. Isti udarci, po istom receptu, koji su se primjenjivali protiv naših kulturnih ustanova padaju sada i na naše škole u ostalim kotarima tužne nam Istre. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – Statistika nezaposlenosti koju radi Provincijski ured za zapošljavanje za mjesec rujan donosi: do 30.09. registrirano je 907.463 nezaposlenih u Kraljevini. U regiji Venezia Giulia i Zadar takvih je 40.505. (MARCELLO BOGNERI)

1958. – Kuda u večernjim satima? Godišnji odmori primiču se kraju, poljski su radovi popustili, a večeri postaju sve duže. U Bujama pak, kad padne mrak, ljudi se ne trebaju pitati kuda će jer nemaju većeg izbora. I hladni zidovi čitaonice uskoro će odbijati čitaoce, a ostalih društvenih prostorija i nema. Postoji interes za šah klub, ali nedostaje jedan pogodan kutić. Uz neka financijska sredstva pokrenuo bi se rad Amaterskog kazališta i Narodne tehnike, a uz zalaganje mnogobrojnih prosvjetnih radnika umnogome bi oživio i javni život. Nije na odmet spomenuti da su poslije nedavno održanog savjetovanja u vezi kulturnog-zabavnog života i Buježi počeli razmišljati kako će najugodnije provesti slobodne sate u predstojećoj zimskoj sezoni. (GLAS ISTRE)

1958. – U Buzetu pionirska čitaonica vrlo dobro posjećena. U toku dječjeg tjedna, tj. Nedavno u Buzetu je osnovana i pionirska čitaonica koja je postala najposjećenija ustanova u ovom mjestu. Čitaonica posjeduje knjižni fond od preko 800 komada knjiga, a prima i primjerke raznih listova i časopisa. Sredstva za nabavu listova i časopisa pribavili su sami pioniri akcijom sakupljanja starog papira koja je bila organizirana u toku Dječjeg tjedna. Svakodnevno u određeno vrijeme u čitaonici dežura jedan pionir koji se brine za rad čitaonice. Čitaonici pomaže i Narodna knjižara u Buzetu, a vidnu ulogu u radu čitaonice ima i društvo “Naša djeca” kao i škola. (GLAS ISTRE)

1969. – Još dvije telefonske govornice. U Pulu su jučer dopremljene dvije javne telefonske govornice od kojih će radnici PTT jednu instalirati na Verudi, a drugu na području Šijane ili Stoje. Postavljanjem ovih dviju telefonskih govornica broj javnih govornica u Puli povećat će se na sedam i bit će ravnomjernije raspoređene po pojedinim dijelovima grada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti