1876. – U znak zahvalnosti nadvojvodi Massimilianu, komandantu i reorganizatoru mornarice, Austrija je podigla stup u Puli. Osmislio i projektirao ga je nadvojvoda de Feratel. Stup je visok 9 m i napravljen od istarskog kamena i mramora. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Otače se mlado vino. Da je alkohol jedno neizmjerno zlo, nije izmišeljno danas. Da se vidi kako su stari narodi i razni veliki ljudi iz najstarijih vremena mislili o vinu, iznijet ćemo par primjera. Grčki filozof Sokrat je rekao: “Čini mi se da se s ljudima dogadja isto ono što i s bilinama. Biline ne mogu rasti uspravno i nemogu uspijevati ako su previše namočene. Ako imaju samo onoliko vlage, koliko im je potrebno, rastu u vis, cvatu i donašaju plod. Vjetar ih ne može oboriti. Takvi su i ljudi. Kad pijemo preko mjere naše se tijelo ljulja. A i naša se duša ljulja.” Stari Rimljani, dok su držali do krijeposti i krijeposnoga života, nisu primali u nikakvu državnu službu čovjeka koji je samo jedanput bio pijan. A i kod nas je poznata poslovica: “Pijanac se preobrne samo kad se u jamu zvrne”. Ima u tim riječima istine koju neka zapamte oni najmladji naši koji su se počeli zanašati za slatkom vinskom kapljicom. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Agrarni krediti za Istru. Kako novine javljaju, svota za agrarni kredit istarskim poljodjelcima povišena je za dva milijuna lira. Do sada je zavod za agrarni kredit imao na raspolaganju samo 1 milijun lira. Ovo povišenje kapitala biti će od velike koristi za poboljšanje istarskog poljodjelstva. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Iz Pazina. Opet smo imali u Pazinu svečanost i to blagoslov novih zvona u franjevačkoj crkvi. U mjesecu juliju bila su blagoslovljena nova zvona župne crkve, a u nedjelju dne. 14. ov. mj. franjevačka zvona. Došao je opat Sanfermo iz Venecije koji je obavio svečani obred po podne u 4 i po sati u prisutnosti svih gradskih vlasti i velikog broja građanstva. Dok se je vršio obred u crkvi, vani je svirala glazba državnu himnu i druge pjesme. (PUČKI PRIJATELJ)

1952. – Podizanje spomenika Vladimiru Nazoru. Radovi na podizanju grobnice i spomenika legendarnom istarskom junaku Vladimiru Gortanu u njegovom rodnom kraju Bermu dobro napreduju. Također, svakodnevno pristiže pomoć, ne samo poduzeća i naroda Istre nego iz cijele Hrvatske. Prijenos posmrtnih ostataka neće se izvršiti u ovom mjesecu kako je to bilo ranije javljeno zbog lošeg vremena koje je u ovoj sezoni neprekidno, nego ne proljeće, a tada će biti svečano otkriven i spomenik. Na otkriće će prema dosadašnjim obavijestima doći posjetioci iz cijele zemlje. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti