1917. – Mali oglasnik. 100 kruna nagrade onome koji bi mogao pokazati pravi put tatova koji su u noći od 11. do 12. o. mj. odnesli iz ulice Sofia Hohenberg br. 59 oko 20 komada kokoši. Prijaviti se ima u ul. Sofia Hohenberg br. 33. Jamči se da se ne će odati ime prijavitelja. (HRVATSKI LIST)

1917. – Slugu, koji je kao poslužnik bio već u službi, traži oženjeni, viši pomorski časnik. Zahtjeva se posluživati gospodu, serviranje, čišćenje, kućne poslove, nošenje poruka i poznavanje njemačkog jezika. Plaća itd. prama dogovoru. Dopisi, svjedodžbe i fotografska snimka neka se šalje na naslov gospodina kanceliste mornarice Koppš. Marinetechnisches Komitee, Pula. (HRVATSKI LIST)

1918. – na pulskom nebu se popodne vidjelo nekoliko smionih zrakoplova koji su, bez reakcije protuzračne austrijske obrane, ispustili na grad, uskraćen za vijesti, bezbroj letaka sljedećeg sadržaja: “Wilson Austriji ne odgovara. Austrija je prestala postojati. Pod lešinom habsburške monarhije dižu se slobodne države Poljska i Bosna. Trentino, Trst, Istra, Friuli i Dalmacija bit će ujedinjene u veliku Majku Državu. Wilson je potpisao put za sve, direktni put koji vodi potpunoj pobjedi.” (MARCELLO BOGNERI)

1954. – Opasnost od boksitnih jama. Na području kotara Pazin ima vrlo mnogo boksitnih jama koje se nalaze kraj cesta, putova i sela, a zjape otvorene te predstavljaju veliku opasnost za stoku i ljude. Veliki dio tih jama ostao je još od vremena kada je Italija vršila eksploataciju boksita u ovim krajevima. Narodni odbor kotara na svojoj sjednici od 19.10.1952. donio je Odluku da se obavezno zatrpavaju jame koje se nalaze blizu putova i sela, a one udaljene da se ograđuju. Međutim, u posljednje vrijeme poduzeće Istarski boksiti opet se ne pridržava te odluke. (GLAS ISTRE)

1954. – Novi veliki kompresor pušten u pogon u Labinu. Nedavno je poduzeće Istarskih ugljenokopa nabavilo u inozemstvu jedan kompresor većeg kapaciteta. Montaža je povjerena montažnoj ekipi poduzeća kojom su rukovodili ing. Ante Kombol i električar Temistokle Negri. Ekipa se našla pred izvršenjem jednog zaista teškog zadatka jer ranije nije radila na ovakvim poslovima. Kompresor je na vrijeme montiran i pušten u pogon. Njegov kapacitet iznosi 12.000 kubičnih metara komprimiranog zraka na sat. (GLAS ISTRE)

1958. – Prva predstava Istarskog narodnog kazališta u novoj sezoni. Ove godine INK započelo je svoju sezonu gostovanja u Bujama “Konfužijunom u Getu” od Kukolja-Jelaske. Ova glazbena komedija dobro je primljena u Bujama pa ju je više od dvije stotine gledatelja pozdravilo burnim pljeskom čime je ujedno i nagradilo zaista odlične interpretatore. Nije na odmet spomenuti da je Istarsko narodno kazalište uspjelo u Bujama stvoriti svoju stalnu kazališnu publiku svojim redovitim mjesečnim gostovanjem, sretnim izborom komada i dobrim izvođenjem. (GLAS ISTRE)

1952. – Zadruga u Vodnjanu počela otkup dunja, šipka i pelina. Poljoprivredna zadruga “1 Maj” u Vodnjanu ove je godine po prvi put puta počela otkupljivati i dunje, šipak i pelin. Dunje otkupljuje po 23 dinara kilogram, a šipak po 28 dinara. Dosad je otkupljeno 150 kvintala dunja, 10 kvintala šipka i 20 kvintala pelina. Otkup je počeo dosta kasno tako da su veće količine navedenih artikala propale. Svi ovi poljoprivredni proizvodi veoma su traženi na inozemnom tržištu. (GLAS ISTRE)

1972. – Natjecanje pulskih osnovaca. Jučer je ispred Veslačkog kluba startalo 90 malih biciklista iz 9 pulskih osnovnih škola na reli-vožnji do Puntižele gdje su na prometnom poligonu sudjelovali u natjecanju pulskih osnovaca u vožnji koturaljki, romobila i bicikla. Ovo natjecanje organizirao je Općinski odbor za provođenje prometno-humane akcije koja je upravo u tijeku, a trajat će do kraja listopada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti