1906. – Narodni dom u Roču. Otkad je općina Roč prešla u narodne ruke svakoga rodoljuba veseli kako lijepo napreduje tamo narodna svijest. Tamošnji prvaci živo zasukaše rukave i prionuše uz djelo da poprave što je umjetno skovana talijanština skrivila i pokvarila. Uz posujilnicu, koja blagotvorno djeluje u onim krajevima, dolazi nam radosna vijest da je nastojanjem i požrtvovnošću tamošnjih rodoljuba podignuto narodno učilište gdje će se okupljati narod i držati budna narodna svijest. Narodni dom u Roču otvorit će se svečano iduću nedjelju dne 28. listopada o ove godine. (OMNIBUS)

1916. – Pčelarima. Treba izvaditi med iz panjeva i vicati ga. Okrutno je i velika gospodarska šteta marljive pčelice uništavati paljenjem, vapnom ili drukčije. Mladi rojevi, krepke matice i legla moraju se čuvati za dojduću godinu. Iz modernih se panjeva med posve lahko izvadi. Cijene su medu ljetos po 4 i više K. (HRVATSKI LIST)

1917. – Traži se stalni poslužnik za knjižaru MAHLER, ulica Franje Ferdinanda. (HRVATSKI LIST)

1918. – Slava uredjivačima učiteljskih plaća u Istri! Sramota! 10 meseci, tj. 300 dana uredjuju naše skuparinske doplatke, ali do danas ne vidjesmo ni pare. Ja sam i za ovaj mesec primio 25 K skuparinskog doplatka da kupim malo konopa pa da obesim sebe i obitelj! Već je 10 meseci što nas vuku za nos! Ideš li u Poreč da se informiraš, vele, krivnja je u Beču! Idi u Beč, opet, vele nije krivnja tu već u Poreču. I tako iz Poreča u Beč pa opet natrag i uvek znadeš istu “štoriju”. Zar niste još natiskali par banknota i za nas? Zar ne spada i Istra kao i Kranjska pod Austriju? (HRVATSKI LIST)

1928. – Što je novo po Istri? Iz Barbana. Dne. 25. prošlog mj. otišlo je iz Trsta u Ameriku 38 Barbanaca da prisluže kruha sebi i svojima. Među njima ima i takvih koji su i kod kuće dobro živjeli. Otišli su misleći da će se dočepati zlata i bogatstva čim dođu u Ameriku. Dao Bog da im to pođe za rukom, ali nekoji ljudi koji su bili po svijetu pripovijedaju da se ni ondje ne sapinju tovari s kobasicama. Treba da svaki štedi u mladosti ako želi što imati u starosti. (PUČKI PRIJATELJ)

1958. – Vijesti iz općine Buje. Čitaonica opet otvorena. Na opće zadovoljstvo građana u Bujama je ponovo otvorena čitaonica. U vrlo ukusno i moderno uređenim prostorijama prolazi prosječno 50 čitača dnevno. Čitaonica je snabdjevena dnevnim i ostalim tiskom na hrvatskom i talijanskom jeziku. Prodavaonica tiska, koja je dosada bila smještena u čitaonici, prešla je u prostorije Istarske knjižare. (GLAS ISTRE)

1972. – Prostorni plan turističke zone Bale. U četvrtak je u zgradi Arheološkog muzeja po prvi put postao dostupan javnosti prostorni plan turističke zone Bale. Ova zona obuhvaća područje između Veštra, Barbarige i Bala. U izradi prostornog plana kojim je revaloriziran svaki četvorni metar površine. Sudjelovali su i stručnjaci Ujedinjenih naroda. Njihovo sudjelovanje predstavljalo bi ujedno i garanciju za lakše dobivanje kredita u realizaciji plana. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti