1904. – U Puli je ovih dana renovirano nekoliko ulica da navedemo samo dvije: u predgrađu Arene: Ulica Orsedo i na Kaštanjeru: Timorska ulica. (MARCELLO BOGNERI)

1919. – Vlasnik kina Minerva, koje se nalazi kod zlatnih vrata u Puli, sudjeluje u domoljubno-humanitarnoj akciji “Pro Fiume”. Danas daje nekoliko besplatnih predstava za žene i djecu grada Pule. S njegove strane odbor “Pro Fiume” poziva učitelje i učiteljice da sakupe prilog od puljske djece za njihovu riječku braću. (MARCELLO BOGNERI)

1924. – U pulsko brodogradilište Scoglio Olivi stigla je američka krstarica na kojoj će se izvršiti nekoliko popravaka na jednom od plivajućih dokova u luci. (MARCELLO BOGNERI)

1928. – Držanje vinskog dropa. Na temelju zakona o proizvodnji i prođu naravnih i patvorenih vina istarski prefekt je odredio da se vinski drop ne smije držati preko 31. decembra 1928. godine. Držati se može samo za kuhanje rakije i kao hrana za životinje. Prekršitelji ove odredbe kaznit će se globom od 300 lira i proporcionalnom globom od 20 lira po kvintalu ili dijelu kvintala dropa. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Novi rudnik ugljena u Potpićnu. Još za vrijeme talijanske okupacije započeti su radovi na otvaranju novog ugljenokopa u Potpićnu. Početkom drugog svjetskog rata fašistima je ugljen bio potreban više nego kruh i zato su forsirali radove na eksploataciji istarskog ugljenokopa. Ali narod Istre digao se na ustanak i rudnik Potpićan uskoro je poplavio i tako stajao do 1948. god. kada su došli oni isti rudari koji su ga potopili da ga obnove i prošire. Ovaj rudnik predstavlja zaseban bazen, a prilike otkopavanja su istovjetne onima u Raši. Sličan je i geološki sastav, vremenska taloženja kao i kvalitetu ugljena koji ima 7 do 8.000 kalorija. Na temelju dosadašnjeg istraživanja utvrđeno je preko 6 milijuna tona rezervi ugljena. (GLAS ISTRE)

1952. – U svim općinama kotara Poreč postoje zdravstvene ambulante koje jednom u tjednu obilazi liječnik. To predstavlja za jednog jedinog liječnika u kotaru velike teškoće. I pored dobre volje on ne može proširiti svoju djelatnost van ambulante, npr. na zdravstvenom prosvjećivanju. Narodni odbor kotara zauzeo se da pronađe još jednog liječnika koji će uskoro doći na dužnost. (GLAS ISTRE)

1972. – Eden postaje raj za glazbenike. Rovinj. RTV Zagreb, Općinska skupština Rovinj i ugostiteljsko poduzeće Jadran iz Rovinja organizatori su II međunarodnog susreta muzičkih akademija što će se 28. i 29. listopada održati u hotelu Eden. Svrha je ovog susreta da pedagozi i teoretičari s europskih muzičkih akademija razmijene iskustva, a da studenti dobiju priliku za javni nastup i praktičnu provjeru svog glazbenog dometa. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti