1903. – jučer je dovršeno postavljanje statua od mramora iz Carare na crkvu Madona di Mare, poklon Ministarstva gradnje, a inženjer Tomassi ih je postavio. Efekt će biti kompletan kad se na mjesto postave mali mramorni kapiteli koji će biti na vrhu kolona od crvenog mramora iz Sv. Petra u Šumi koje dijele niše. S lijeva na desno biti će postavljene: prvo Sv. Polikarp iz Smirne, skulptora Lewandowskog; drugo Sv. Giuseppe od Grubera; u sredini Santa Barbara kiparice Tries; zatim Sv. Andrea od Veiseka i na kraju Sv. Nikola od Gruenhuta. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Uhapšeni su pulski građani Decarli, Grion, Volcher i Stein i pretraženi u Policiji. Noću 11. o. mj. je raširena po gradu enormna količina letaka koji pozivaju na dezertiranje i pobunu vojnika talijanske nacionalnosti. (MARCELO BOGNERI)

1908. – Općina i Provincija su otvorile prva dva razreda buduće Realne gimnazije u Puli koja je upisala 117 učenika u ul. Cenide. (MARCELLO BOGNERI)

1972. – Lovranci su se još jednom potvrdili kao dobri domaćini i organizatori turističkih manifestacija. Lovranski turistički radnici s uspjehom su položili još jedan ispit dobrih domaćina i organizatora atraktivnih i uvijek primamljivih turističkih manifestacija. Prva turistička berba maruna organizirana na dva hektara marunove šume kod naselja Oprić, a popraćena nizom manifestacija u samom Lovranu, među kojima i izravnim četverosatnim snimanjem emisije Vikend u 8 koja je u potpunosti uspjela. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti