1903. – postavljena crna, mramorna, komemorativna ploča na fasadu zgrade administracije centralne tržnice na Piazza Verdi koja navodi: Izgradila općina 1903.- podestat Lodovico Rizzi, inž. Jakopo Lodovico Muenz – radovi u željezu radionice iz Wirowitza. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Zbog zaštite od gripe zatvorene su sve škole u Puli, Rovinju i Balama od 11. do nedjelje 27.10. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Zanimanje za kazalište raste. U broju 1. t. m. je “Hrvatski list” upozorio Slavene Pule da su plakati ovde sada delujućeg nemačkog kazališta samo nemački. Da se tu ingnorira jezik Hrvata i da će stoga Hrvati i drugi ovde nastanjeni Slaveni znati koje imaju držanje zauzeti prema tudjincima, biva da neće ići na nemačke predstave. Hrvati i Slaveni tog svega razumeli nisu. Polaze oni u velikom broju na nemačke predstave. Zato ih nemački “umetnici” vredjaju u nakani da time olakote sebi i svojima ove teške dane. Izgleda da neće ove godine nemački impresario punom kesom otići iz Pule i ako mu galerija dobacuje raznih darova. (HRVATSKI LIST)

1928. – Žalosna smrt jedne naše Ćićke u Argentini. Iz Ville Regine u Argentini nam javljaju da je tamo vrlo žalosniom smrću od zločinačke ruke poginula gospodja Šverko, udata Nelli, iz Lanišća. U gostioni vlasnika g. Munera tri čovjeka nisu htjela platiti te su vlasnika i njegovu ženu vezali, pokupili sve što se moglo pokupiti i baš su izašli s plinom iz kuće kadli sretoše gospođu Šverko. Lopovi su se valjda pobojali da bi ih mogla izdati i opališe na nju više hitaca. Četiri hica su je ranila. Potraga za zločincima nije uspjela i ako je policija učinila sve da lopove nadje. (ISTARSKA RIJEČ)

1965. – Bogata berba na Svetvinčentini. Počela je berba grožđa u mnogim selima Svetvinčeštine, a u nekim je već i gotova. Seljaci su veseli i vidjet će te ih kako vedra lica voze ubrano grožđe u bačvama. Seljaci kažu da će im vino biti daleko bolje nego prošle godine jer je grožđe potpuno zrelo i puno je šećera. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti