1893. – Naše vinogradare upozorujemo da nam iz pojedinih selah priobće imena boljih i sviestnijih vinogradara i po prilici broj hektolitara vina što ga u selu imade i vrst vina jer ćemo na ta sela upozoriti naše trgovce iz Kranjnske Hrvatske itd. da se pak u slučaju potrebe obrate ustmeno il pismeno na dotične osobe. (NAŠA SLOGA)

1893. – Reklama: Preporučamo adresu “Istarska vinska zadruga” u Puli (Istra) koja je ovih dana započela poslovati. (NAŠA SLOGA)

1888. – tržnica je sa Arsenalske rive danas preseljena na Port Aureu, blizu ul. Carrara. (MARCELLO BOGNERI)

1917. – Simfonijski koncert. Kako bje već objavljeno održavat će se u četvrtak dana 11. o. mj. pod protektoratom Njezine Preuzvišenosti gospođe admiralovice Juliške Fiedler u Politeama Ciscutti simfonijski koncert u korist invalidskog doma koji se ima sagraditi u Puli. C. i kr. Mornarička glazba će pod vodstvom g. mornaričkog zborovođe proizvesti djela Listza, Wagnera. (HRVATSKI LIST)

1917. – Prodaja začina i krumpira. Gradska aprovizacija javlja: Do uključivo 14. o. mj. prodavat će se na običnim mjestima na gradskom tržištu po 12 dag svježeg masla na svaku živežnu kartu, a ulje uz običnu količinu na Viškom trgu br. 5. U skladištu u Albertovoj ulici prodaje se po pola kg krumpira po osobi odnosno na živežnu kartu. Kod kupnje ovih predmeta mora kupac pokazati i crvenu legitimaciju. Poslije 14. o. mj. živežne karte za ove predmete neće biti važeće. (HRVATSKI LIST)

1923. – Jedan pokrajinski natječaj za svilogojce. U Puli se sastala komisija Pokrajinske sindikalne federacije koja je bila raspisala natječaj za svilogojce. U natječaju je učestvovalo 500 istarskih svilogojaca. Oni su komisiji predali najljepše uzorke svoje produkcije. Prvu nagradu od 500 lira komisija je razdijelila u dvije od po 250 lira. Jednu je dala Mati Sirotiću iz Pirana, a drugu Nerini Baxa iz Pazina. Nagradu od 200 lira dobila je Ana Ritoša iz Vižinade. Osim nagrada za svilce razdijeljeno je više nagrada od 100 i 50 lira za uzgoj murava. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – posvećenje zvona crkve Sv Antuna. Zvona su napravljena u ljevaonici Adda di Crema sa intonacijom “Mi Bemol”, teže više od 30 kvintala od čega 10 kvintala najveće. Najmanje zvono je nazvano S. Teresa del Bambin Gesu i nosi moto: “S. Theresiae ab Jesu Infante”. Svih pet zvona tako nosi ime. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Veliki komunalni radovi u Pulskom kotaru. U posljednje vrijeme se radi ukupno 72 komunalna objekta koji će biti gotovi prije konca ove godine. Za te radove dala je posebne investicione kredite Vlada NRH. U južnoj Istri velik je problem pomanjkanje žive vode zato se ove godine i pristupilo popravku 22 cisterne. Škole po selima se isto uređuju. Do 20. prosinca biti će završeni radovi na 20 seoskih škola. Vrše se i veliki radovi na adaptiranju općinskih ambulanata u Krnici i Balama, a do sada su završeni u Barbanu, Kanfanaru, Vodnjanu i Svetvinčentu. U selima Južne Istre očišćeno je preko stotinu lokva za napajanje stoke. Ovaj rad su seljaci izvršili dobrovoljno. (GLAS ISTRE)

1952. – Izgubljen orden za hrabrost. U Puli prilikom održavanja festivala narodnih pjesama i plesova Hrvatske izgubljen je orden za hrabrost istarskog rodoljuba Zenzerović-Šiora iz Prodola. Pošteni nalaznik moli se da preda Orden u Kotarski komitet KPH ili u uredništvo “Glasa Istre”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti