1953. – Zidari gulikože. Zidari B. M. (Pik), R. A. (Korenj), B. J. (Tonac), i Brežac Anton (Labinjan) radili su na krovu R. J. (Kvarto). Zaključili su da traže od vlasnika 21.000 dinara, a radili su svega 5-6 dana popodne kada bi se vratili s posla. Znali su da traže mnogo pa se nisu usuđivali da pođu kod njega, nego su poslali najmlađeg. Kada je vlasnik odbio da plati odredili su da im plati 16.000 što je ovaj morao učiniti. To znači da su si naplatili 300 dinara po kvadratnom metru dok bi bilo normalno da si po metru naplate 100 dinara. (GLAS ISTRE)

1958. – Rekordna berba grožđa na Barbanštini. Ovih dana započela je berba grožđa i na Barbanštini iako grožđe ima tek 17 posto šećera. Poljoprivredna zadruga u Barbanu otkupljuje grožđe po cijeni od 2.50 do 30 dinara po maliganu. Za prva dva dana otkupljeno je 170 kvintala grožđa. No, daljnji otkup predstavlja za zadrugu priličan problem jer joj nedostaje bačava. Naime, ove godine Barbanština ima rekordnu berbu grožđa pa je problem kuda ga smjestiti. Zbog toga je u tom kraju velika ponuda prodaje grožđa. (GLAS ISTRE)

1963. – Novi brod Atlantic Eagle predan naručiocu. U četvrtak 3. listopada iz pulske luke otplovio je za Sjedinjene Američke Države novi brod Atlantic Eagle koji je brodogradilište Uljanik sagradilo za potrebe kompanije Atlantic Shiping iz Monrovije u Liberiji. Primopredaja broda između Uljanika i predstavnika naručioca izvršena je na svečan način u srijedu 2. listopada. Tom činu je prisustvovao i liberijski konzul u Veneciji g. Umberto Corrado sa suprugom. (GLAS ISTRE)

1968. – Sve više narodnih pjevača. Preko 5.000 učesnika s područja Puljštine i srednje Istre učestvovalo je na četvrtom po redu “Danu istarske svirke, kanta, plesa i mladoga vina” u Savičenti. Iako je prošla nedjelja bila prohladna cijeli dan, Savičenta je bila prožeta atmosferom velike narodne manifestacije. Atmosfera “fešte” osjećala se na svakom uglu, u svakoj kući, a veselje se do kasno u noć stalno pojačavalo mladim vinom i brojnim specijalitetima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti