1908. – Protiv mušica u konobi. Te su mušice pogibeljne jer raznašaju octene gljivice. Da ih se oslobodiš, zatvori dobro sve prozore i vrata u konobi pa užgi nešto sumpora te pusti da sumporni dim ostane u konobi jednu cijelu noć. Tako ćeš utamaniti sve mušice. (PUČKI PRIJATELJ)

1923. – U noći između 7. i 8. o. mj. oštećena je crkva: 500.000 lira štete; oštećene orgulje; strop i zidovi nagrđeni; konsternacija u gradu! (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Mjesečno Puljani troše pet vagona mesa koje nabavlja gradsko poduzeće “Mesopromet”. U posljednje vrijeme su znatno snižene cijene mesu. Dok su se ranije cijene kretale od 190 do 220 dinara po kg, sada su od 160 do 170 dinara. Poduzeće raspolaže u gradu sa 13 prodavaona, uskoro će pristupiti otvaranju novih u Vodnjanu i Rovinju. Građani Pule svakodnevno troše od 1.500 do 2.000 kg ribe. (GLAS ISTRE)

1952. – U nedjelju je na svečan način otvoren radnički dom “Nino Valconi” koji je uređen na inicijativu “Tvornice obuće Trikotaže”, “Lokošpedita” i “Duge” koje će i upravljati ovim domom. Otvorenju su prisustvovali mnogobrojni gosti među kojima i drug Mika Špiljak. Prilikom otvaranja održane su i razne fiskulturne priredbe, igre u šahu, a dat je i vrlo interesantan kulturno-umjetnički program. (GLAS ISTRE)

1959. – Zašto? U svim pulskim trgovinama živežnih namirnica prodaje se kvasac (feca) na taj način da prodavač rukama otkine komadić. To ne samo da nije higijenski nego nije ni ukusno, ni lijepo. Kvasac se izmrvi, pa i sama prodavaonica time šteti jer se te mrvice prosipaju i po trgovini. Zašto se i u našim trgovinama ne bi uvelo rezanje kvasca tankom žlicom na drvenom luku ili barem koncem kako se to radi u prodavaonicama u drugim gradovima u zemlji. (GLAS ISTRE)

1963. – Švedski parlamentarci i predstavnici putničkih agencija posjetili Istru. Na putu kroz Hrvatsku i Sloveniju grupa članova švedskog parlamenta, direktori i vodeći službenici, ukupno njih 80, zadržali su se 26. i 27. prošlog mjeseca u Istri. Tom prilikom oni su posjetili Umag, Poreč, Rovinj i Pulu i u svim tim mjestima razgledali turističke objekte i kulturno-historijske spomenike. (GLAS ISTRE)

1968. – Naličje fasada. U posljednje vrijeme fasade na pulskim stambenim zgradama poprimaju sve svečaniji izgled. Na svim javnim mjestima podižu se skele i to zato da bi se dotrajale fasade uljepšale. Međutim, na nekim prometnim mjestima ostaju i dalje zgrade koje čekaju na milost onih koji odlučuju o njenim sudbinama. Treba vjerovati da će i na njih jednog dana doći red. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti