1868. – na današnji dan otvoren je školski ured na Trgu Alighieri. Zadnji školski ured u našem gradu je bio u Kandlerovoj ulici. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Kako se prave pjenušava vina? Da dobiješ pjenušavo vino valja da otočiš dok je još slatko i uliješ u dobro osumporanu bačvu, a tako isto za vrijeme pretakanja. Zatim stavi vino u staklenke (botilje). Tu se grožđani šećer polagano rastvara i pretvara u ugljičnuu kiselinu koja prouzročuje pjenu i vinsku reskoću. To je najnaravniji i najjednostavniji način za pravljenje pjanušavog vina. Umjetno ga se može također praviti dolijevanjem ugljične kiseline, ali to nije svakom moguće pošto valja imati za to stanovite sprave. (PUČKI PRIJATELJ)

1918. – Roditeljima dece dečjeg zabavišta javljamo da se je naše dečje zabavište otvorilo u školi u ulici Cenide. Zabavište traje od 9-11 sati pre i od 2-4 posle podne. Tko nije još malenu decu od 3 do 6 godina zapisao, nek to učini bezodvlačno, da time koristi razvitku svojega deteta. (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Vrha. Proces zbog napadaja na župnika. Na buzetskom sudu vršila se je rasprava protiv optuženih Jakova Grbca i Frana Šćulca radi noćnog napada na ovdašnjeg župnika veleč. Frana Peršića. Optužene je branio mjesni advokat dr. Chervatin, a tužitelja advokat Corazza. Napadači bijahu maskirani u žene. Jednomu je župnik skinuo šal sa glave te ga je mogao prepoznati. No sud je riješio obojicu optuženika radi nedovoljnih dokaza. Gosp. župnik već pakuje svoje pokućstvo i odlazi u Mošćenice, u rodni svoj kraj, a najveći dio naroda žali za odlazećim župnikom. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Nova sezona obnovljenog Narodnog kazališta u Puli. 11. listopada započinje nova sezona kazališta do čije je obnove došlo uslijed nezdravih prilika u starom ansamblu i upravi kazališta. Predstave su se u prošloj sezoni davale skoro uvijek pred malobrojnom publikom, krivnjom repertoarne politike stare uprave. Kao posljedica bilo je došlo do odluke da kazalište prestane stalnim radom te da se u zgradi kazališta organiziraju povremeno gostovanja drugih ansambala kao i predstave domaćih amaterskih grupa. No, ta odluka je odbačena budući da Pula danas broji bez pripadnika Narodne armije preko 30.000 stanovnika. U toku predstojeće sezone predviđena je realizacija 12 djela. Uvest će se i jedna novost: redatelj će u radničkim kolektivima izložiti glavne momente nekog djela prije same premijere čime će se kazalište približiti radnicima i olakšati razumijevanje nekog komada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti