1893. – G. Luigi Illica je napisao novi libreto za “Nozze Istriane” koji je A. Smareglia uglazbio. Djelo je tipično istarsko jer reflektira običaje i odjeću Vodnjanaca i zato će biti privlačno za sve Istrane. Bit će dovršeno sljedećeg srpnja i na jesen 1894. prikazano u Teatrto di Corte u Beču. (MARCELLO BOGNERI)

1938. – Ružna željezna ograda koja okružuje “Parco della Rimembranza” je najzad uklonjena. U kvadratu velikih čempresa koji okružuju Park, uredit će se gredice da bi se bolje vidjeli nadgrobni spomenici Pulskih velikana: Fenio, Liani, Pozzeti, Grion, Rizzo, Bottoni i dr. Trg ispred crkve će tako ponovno biti jednostavan i veličanstven.(MARCELLO BOGNERI)

1952. – Poljoprivredna izložba u Buzetu. Nakon uspjelih poljoprivrednih izložbi koje su nedavno priređene u Livadama i Pazinu, održana je izložba sa stočarskom smotrom i u Buzetu. Bila je izabrana komisija od 10 članova i to najboljih poljoprivrednika s agronomom koja je četiri dana na terenu obilazila vinograde, voćnjake, maslinike, štale i ostalo. Kriteriji pri ocjenjivanju bili su: pravilna obrada i njega, prinos po čokotu, hektaru ili nasadu. Nagrađeni nisu dobili novac nego bon kojim mogu u Poljoprivrednoj zadruzi nabaviti razna sredstva. (GLAS ISTRE)

1952. – Stotine hektara novih vinograda na Poreštini. Na sastanku zadrugara cijelog kotara predviđeno je da se u ovoj godini pripremi stotinu hektara za nove vinograde (vinogradarstvo je najrentabilnija grana poljoprivrede). Do sada je već obrađeno i spremno za sadnju mlade loze 30 hektara. Neke zadruge su se obavezale da će na svojoj zemlji urediti lozne rasadnike. (GLAS ISTRE)

1971. – Iznova potres u starom Labinu. Poslije duge stanke, stari Labin ponovo je uzdrmao snažan potres. Po ocjeni mještana najsnažniji poslije 1966. godine kada se Labin praktično tresao svakodnevno. Od potresa su ispucali zidovi u renoviranoj zgradi Općinskog suda. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti