1898. – Franina i Jurina: Otkuda Franino? – Ma baš iz Valture; bija sam tamo radi jednoga junca. – Tamo, kažu, da je finoga blaga. – E, brate, valja znati naći. Ali Valturci su sada srićni ljudi jer imaju popa od oka. – Viš, viš, a to je oni iz Dalmacije ki je bija plovan u Vrpolju! – On ja, on, a neznan je li i u Dalmaciji ima sobom šinjorinu i je li i tamo kupija oko sebe Talijane? – Čuja sam ja, da je i on, kaj niki drugi dalmatinski popi, obisija za klin hrvatstvo. – Ali u najlipše je poštima Valturce kad je bija biskup. On ti je brate reka svojim koristim da kor je za gospodu iz Pule, a ne za Valturce. – Ma si pametan: gospoda će njega i plovana učiniti, a za biškupa ni strah da će potvrditi. – Bravo; baš za Muntić ću te pitati ništo. Ča je istina da je podeštarija puljska dala popu Bozoliću priko sto fiorini za načiniti put iz Valture u Muntić? – Kažu da je, ma vero put je kaj lani, tako i ovo lito. – Ki umi, ima dvi, a ki je blago kičva na! (NAŠA SLOGA)

1901. – U čast otkrivanja Danteove biste staviti će se u prodaju razglednice u njegov spomen na kojima će biti reprodukcija biste ovog pjesnika. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Mali oglasnik: Izgubljena je “Ruska zaslužna medalja” 25. 09. prije podne. Moli se pošteni nalaznik da je uz nagradu vrati: Corsia Francesko Giuseppe broj 2, I. Kat. (OMNIBUS)

1915. – Prodaja vina. Opskrbna komisija javlja da će počevši od 1. 10. prodavati na središnjoj gradskoj tržnici od 1 do 6 sati poslijepodne crno istarsko vino po cijeni od 88 filira litra. Do skora stavit će se na prodaju i ulje. (HRVATSKI LIST)

1915. – Iz krugova redara. Primili smo iz krugova naših redara molbu neka bi se zauzeli da bi se njihovo materijalno stanje poboljšalo. Redari zbilja zasluže da im se molbi udovolji. Mislimo da ne treba višim oblastima dokazivati da redar sa 100 K mjesečne plaće ne može nikako izlaziti te savjesno izvršavati svoju odgovornu službu. (HRVATSKI LIST)

1928. – Seljačke rečenice. Septembarska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima.(NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU “JURINA I FRANINA”)

1971. – Otkriveno spomen-poprsje Vladimira Gortana. U povodu 30. obljetnice narodnog ustanka u Pazinu otkriveno je spomen poprsje Vladimira Gortana, djelo akademskog kipara Mate Čvrljaka iz Labina. Spomenik je otkrio Mario Dagustin koji je tom prilikom govorio o herojskom liku Vladimira Gortana, a prof. Tugomilj Ujčić je recitirao svoju pjesmu, na pazinskom dijalektu, posvećenu Vladimiru Gortanu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti