1881. – Jučer navečer je svečano otvoreno novo kazalište Politeama Ciscutti s predstavom Ruy Blass, čiju partituru je napisao Marchetti. Kazalište ima jedan nov, potpuno zapanjujući izgled radi svoje svježine, elegantnosti i arhitektonskih linija. Na otvorenje su stigle poznate ličnosti nadvojvoda Stefano i princ iz Toskane koji su prisustvovali predstavi do kraja. (MARCELLO BOGNERI)

1898. – Berba ili trgatba. Ovog tjedna započela je u svih stranah Istre berba. Radi velike suše, koja je vladala po cijeloj našoj pokrajini, bit će vina mnogo manje nago li se je očekivalo. Gdje je moglo grožđe uzrijati tamo će imati vrlo dobro vino. Očekujemo od prijatelja širom Istre da će nas obavijestiti na vrijeme o uspjehu ljetošnje berbe, a da uzmognemo upozoriti naše trgovce na pojedine vinorodne krajeve naše pokrajine. (NAŠA SLOGA)

1908. – Sveti Jeronim. U srijedu, 30. tek. mj., dan je posvećen sv. Jeronimu, pokrovitelju Dalmacije, te tom prilikom Dalmatinski skup u Puli dati će odslužiti u stolnoj crkvi, u 10 sati ujutro, svečanu sv. Misu na koju su pozvani u prvom redu braća iz Dalmacije te ostali Hrvati grada Pule. (OMNIBUS)

1915. – Sabiranje vune i kaučuka. Pozivom na objavljeni oglas kojim se pozivalo pučanstvo grada Pule. da daruje u ratne svrhe vunu i vunene predmete i kaučuk ili predmete iz gume i kaučuka, gradski municipij objavlja da će u svrhu sakupljanja ovih darova posebni službenici općine polaziti gradom i to ovim redom: 29. septembra prijepodne predgradje kolodvora i grad, a poslijepodne predgradja S. Juraj i Sijana; 30. septembra prijepodne predgradja Arena, Sv. Martin i port Aurea, a poslijepodne Monvidal, Kastanjer i predgradje Sv. Mihovila. (HRVATSKI LIST)

1928. – Seljačke rečenice. Ako ne odu laste do Mihojla, onda neće biti jake zime. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU “JURINA I FRANINA”)

1971. – Grožnjan. Život grožnjanske galerije ljeti je vrlo dinamičan jer u Grožnjanu boravi oko 70 umjetnika. To se ne bi moglo reći i za jesen ili zimu, kada je grožnjanska galerija zatvorena. Ovog rujna slikar Torok Šandor učinio je iznimku te izlaže ove jeseni u Grožnjau. Izložio je 20 novih pastela na temu “Ritmovi u prostoru”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti