1908. – Novo nađeni rimski spomenik. Jučer se je našlo pri iskopavanju temelja na Forumu, gdje se gradi palača za štedionicu, krasan ostatak rimskog spomenika. Mora da prikazuje rimskog cara pred kojim stoji jedan rob. Robu fali samo glava dok od rimskog cara ne vide se nego samo desna noga do ispod koljena i od lijeve noge samo stopalo. Obje noge nose rimske sandale sa dva veza oko noge i finim vezom oko kičica. Car je morao stati uspravan, a rob poklonjen desnoj strani cara sa lijevom nogom. Kad se spomenik očisti naći će se još koja potankost. Ovo je najljepša starina nađena u Puli. Spomenik je predan općinskom muzeju. (OMNIBUS)

1915. – Dr. Matko Laginja. Zagrebačke i Ljubljanske novine javile su da se dr. Matko Laginja nastanio u Zagrebu. Naš je zastupnik poslao našim listovima slijedeće pismo: “Molim vas, ispravite to, da se moji znanci i suplemenjaci po Istri ne smućuju bez razloga. Ja do volje Božje i do krvave sile ne kanim ostaviti Istru i držim da to nije potreba.” Dr. Laginja boravi u Voloskom kamo želi da mu se šalju pisma i u buduće. (HRVATSKI LIST)

1915. – Nabava sijena i slame. 5. vojno etapno zapovjedništvo treba veće količine sjena i slame. Pozivaju se interesenti da svoje ponude za dobavu spomenutog sijena i slame čim prije podnesu 5. vojnom etapnom zapovjedništvu. (HRVATSKI LIST)

1928. – Otpuštanje iz vojske godišta 1907. Službeni list ministarstva vojske javlja da će se mladići godišta 1907. početi puštati iz vojne službe. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti