1893. – Pula. Marljiva uprava Kazališta htjela je novim sistemom Auer osvijetliti zgradu Kazališta. Osvjetljenje stvara ugodan ugođaj te se može usporediti s električnim svjetlom. Efekt će biti još jači kada za nekoliko dana na isti način bude osvjetljena i pozornica. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Berba u Kašteliru. Berba u Kašteliru počinje ovaj tjedan te se već može dobiti izvrsnog bijelog i crnog grožđa. Trgovci požurite se dakle. (OMNIBUS)

1915. – Požar u Verudeli. Na općinskom tlu u verudeli blizu gostione Ivana Ivića imala je udovica Marija Maričić malu dašćaru koja joj je služila za skladište, praonicu itd. Po svoj prilici djeca, koja se tamo na tratini igraše, prouzročiše nesrećom vatru. Isprva svako mišljaše da se u njoj loži oganj za pranje. Ali u par časova postao je onaj dim jako sumnjiv, a u kratko prodriješe kroz krov prvi plamen požara. Nekoje kokoše ostaše žrtvom vatre, druge utekoše na vrijeme preko prozora. Doletješe tri automobila s vatrogascima te par sisaljki stade u hip lijevati vodu na garište. Razmahao se požar, obuhvatio cijelu zgradu, bacao u vis crnih oblaka dim, a vjetar pirio vatru i smetao vatrogascima. Šteta iznaša do tri hiljade kruna koja nije kod nikakve banke bila osigurana. (HRVATSKI LIST)

1928. – Vojne vježbe milicije. Prošle nedjelje sakupili su se milicajci iz Vižinade, Višnjana, Motovuna, Oprtlja, Labinci i Kaštelira pa su se pod zapovjedništvom centuriona Valle uputili u dolinu Mirne na taktične vježbe. Te su vježbe trajale cijeli dan. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – Jučerašnjem svečanom otvorenju orgulja, koje je izradila firma Mascioni iz Varesea, a sastoje se od 2.572 cijevi, prisustvovali su svi iz vojnih, civilnih i vojnih vlasti. Mnoštvo naroda je u ranim popodnevnim satima ispunilo svaki kut crkve, a još stotinjak ih je ostalo stajati na trgu. Nakon posvećenja orgulja, biskup je govorio o značenju duhovne glazbe i podsjećao se najvećih skladatelja. Nakon toga je maestro Ulisse Matthey održao koncert za pamćenje. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Dovršava se još jedan park u Puli. Pored već postojećih, Pula će uskoro dobiti još jedan lijepi i prostrani park koji će u čast VI. kongresa dovršiti frontovci zajedno sa članovima pojedinih radnih kolektiva. Radi se o parku koji će se protezati od Tvornice obuće do zgrade Lučke kapetanije, na obali maršala Tita. (GLAS ISTRE)

1952. – Snimanje Istarskih narodnih pjesama. Posebna stručna ekipa iz Zagreba otišla je na teren u Istru radi snimanja istarskih narodnih pjesama i popjevka, onako kako ih sam narod pjeva. Rad ekipe je od velikog značaja jer će se na taj način s istarskom pjesmom, koja je jedna od najstarijih u Europi, moći upoznati širi krug ljudi. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti