1884. – Novine “La Provincia dell’Istria” su pod istragom jer su u članku “Carlo Combi” iznijeli objektivne podatke i narušili “javni mir”.

1899. – Radovi na izgradnji tribina na veledromu dobro napreduju. Sada se namjerava krenuti s preuređenjem već postojećih objekata. Jedan se namjerava preurediti u prostor za zimske vježbe, a drugi u restoran. Opseg staze iznosi 333 m i 33 cm, od toga na paralelene ravne dijelove staze otpada 76 m za jednu dužinu i dva zavoja od 90,60 m, svaki s nagibom od 50 posto. Tribina će moći primiti 1.200 osoba te će nekoliko tisuća imati mogućnost stajati na nogama u slobodnom prostoru.

1915. – Odlikovanje. Učitelj u Ližnjanu Antun Frlić na jugozapadnoj je fronti promaknut na čast zastavnika, a radi hrabrog držanja pred neprijateljem podijeljena mu je srebrna kolajna II. Razreda. (HRVATSKI LIST)

1915. – Darujte knjige za vojnike. Uprava vojničkih bolnica u Ljubljani obratila se na župni ured u Puli, molbom ako bi sakupio čim više zgodnih knjiga na hrvatskom jeziku za hrvatske vojnike onih bolnica. Preporučamo stoga toplo svim našim ljudima, koji imadu na raspolaganje hrvatskih knjiga, neka ih izruče župnom uredu i to gospodinu kapelanu Antunu Janku u ulici Kandler br. 54., III kat. Darovateljima se već unaprijed zahvaljuje. (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Vrha kod Buzeta. Što se dogadja pod onim dijelom kape nebeske, pod kojim ima sreću da stoji Istra, nadmašuje svaku fantaziju. Dobro znamo da je našim sugradjanima druge narodnosti mrzak svaki duh našeg narodnog života, ali da će se kao kulturni narod pokazati tako ironičnim. Nismo mislili. Evo što se kod nas dogodilo. Kod nas je jedna mala stara crkvica. Bila je u zapuštenom stanju. Naši ljudi nemaju sredstava da je temeljito poprave pa su se odlučili da je barem iznutra bojadišu i to onakvim bojama kao što je i prije bila. Nikome nije ni na kraj pameti bilo da su počinili strašni zločin. Medjutim je budno oko našeg brigadira iz Vrha opazilo taj zločin. Mudri brigadir misli i misli i zaključuje: modra je boja znak slavenstva dakle dole s tom bojom. I zbilja je naredio taj čuvar zakona da iz crkve mora nestati modre boje. Pitamo se onako po seljački: opstoji li u italijanskom zakoniku kakav paragraf o zabrani te modre boje? (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Mala seljačka škola. Što ćeš da učiniš da ti breskve ostanu svježe? Izaberi ih nekoliko najzdravijih. Svaki komad zavij u list svilenog. Tako zavijenu breskvu zaroni u rastopljen žut vosak, ali je odmah izvadi iz one rastopine. Sad više ne može vazduh da dopre do breskve, pa je položi na kakvu policu i moći ćeš da je tako sačuvaš svježu nekoliko mjeseci. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Obavijest domaćinske škole u Vodnjanu. Stalna jednogodišnja domaćinska škola u Vodnjanu ne radi punim kapacitetom. Prema tome umoljavaju se učitelji i nastavnici da u svojem mjestu službovanja i okolici vrše, preko roditeljskih sastanaka i slično, što veću propagandu za upis seoske ženske omladine u tu vrlo korisnu i praktičnu školu za žene. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti