1869. – Namjesništvo potvrđuje legalnost postojanja “Udruženja radnika Pule”. Udruženje kao cilj ima ujedinjenje i solidarnost radnika te zajedničku pomoć. Želi se promovirati njihovo materijalno i moralno blagostanje u sljedećem: a) zajednička pomoć bolesnima ili onima koji su ostali bez posla, b) čitanje, širenje pisane riječi i tiskanje, c) osnivanje mirovinskog fonda, e) društvene zabave. (MARCELLO BOGNERI)

1874. – Pazin. Tvrtka Frölich uzela je u najam kuću udaljenu oko 15 km od Pazina da bi je preuredila u bolnicu s ambulantom. Za oko 10-ak dana biti će opremljena sa svim potrebnim instrumentima i ostalim što čini jednu ambulantu. Moći će primiti 30 do 40 radnika. Razlog otvaranja su mjere opreza koje se poduzimaju da radnici koji rade na željeznici, a bolesni su, imaju mogućnost liječenja. (MARCELLO BOGNERI)

1895. – Gradsko poglavarstvo Pule poziva sve vlasnike i stanare kuća, koji su namjeravali uvesti pitku vodu iz novog izvora s Velog Vrha, da se pribilježe do 15. sljedećeg mjeseca da bi Općina mogla provesti potrebne planove. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Sinoćnja zabava. Premda nije bilo nikakve velike reklame, sakupio se lijepi broj općinstva u velikoj dvorani “Narod. Doma” da prisustvuje predstavi Vukotića i Ilkića. Na dugo i široko otišli bi ako bi htjeli potanko opisati krasno provedene dvije ure u društvu vrlih komičara, osobito g. Vukotića. Jednoglasni je sud bio: izvrsno! One bezbrojne imitacije tako su vjerno reproducirane da se moraš diviti umjetničkoj vještini. Vruće preporučamo tu dvojicu komičara na svom putu po Istri i vani. Iz Pule putuju u Pazin, Buzet te će zatim posjetiti Liburniju. (OMNIBUS)

1934. – Pula. Pred nekoliko dana je osuđena pred ovdašnjim sudom Kata Grbin, rođena Fedel, iz Ližnjana na: 3 mjeseca i 15 dana zatvora, 2.500 lira globe i plaćanje svih troškova. Ona je osuđena radi toga što je u julu odvela svoju 11-godišnju kćer Mariju na Rijeku i s Rijeke je prebacila na Sušak, gdje ju je dočekao rođak Ravlić. Na intervenciju medulinskog učitelja karabinjeri su podnijeli prijavu protiv majke i sada je osuđena. Tom osudom žele da prestraše naš narod u okolici Pule, kako se ne bi nitko više usudio da pošalje svoje dijete na nauke u Jugoslaviju. (ISTRA)

1944. – Nonica za našu štampu. Jedna starica poslije mitinga u Peroju prilazi drugu koji je razgovarao s narodom. Počela je da se ispričava što nema ništa da dade za naše borce, ali bi htjela dati svojih 60 lira za kartu da bi se štampale vijesti, i druge pametne stvari, i da se javlja narodu kako naši sini saki dan ruše grube breke ki su nam hteli zet jezik naših otaca. (GLAS ISTRE)

1952. – Svečana akademija uoči Dana mornarice. Devetog rujna na večer, uoči Dana mornarice, u Domu JRM u Puli održana je svečana akademija. Na akademiji je održan referat o našoj mornarici kroz povijest, a dat je i umjetnički program koji su izvodili KUD Brajša-Rašan iz Pule uz sudjelovanje orkestra JRM i članova Ljubljanskog kazališta. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti