1906. – Izvoz vina iz Poreča. Tijekom mjeseca augusta izvezeno je parobrodima društva Istra-Trst i Ugarsko-hrvatskog iz Poreča ukupno 3.952,50 hektolitara vina i to za: Trst 2.111, Pulu 1.102,10 i za Rijeku 839,10. U istom mjesecu god. 1905. izvezeno je ukupno 3.556,40 hektolitara i to za: Trst 2.236, Pulu 405,70 i Rijeku 917,70 hektl. (OMNIBUS)

1918. – Našim pretplatnicima na ratnim brodovima. Pošto nam stižu pritužbe da mnogi naši pretplatnici na ratnim brodovim ne dobivaju našeg lista, kojeg im mi sveudilj šaljemo, sumnjamo da se naši listovi uništavaju. Molimo one pretplatnike, koji ne primaju listove, neka nam to jave da možemo poduzeti potrebne korake. (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Pule. Ivan Colarig je rodjeni tat, nadaren vrlinama prolomnika, lupeža, razbojnika itd. Rodio se je u Puli pred 25 godina i pokazao već kao dječak od 8 godina svoju sposobnost, ukravši svom rodjenom ocu jedan vozić i dva magarčića koje je prodao za malene pare i proigrao ih. Pred dva mjeseca sreo se s dvoje karabinijera koji ga uhvatiše, ali oslobodio se: jednog karabinjera je ubio, a jednog ranio. Questura je mobilizirala sve svoje ljude: agente, karabinijere, financijere i čete narodne milicije, ukupno 1.800 ljudi koji danju i noću lete kamionom i pješke gradom i okolicom, preobučeni svaki dan drugačije. Pučanstvo, prestrašeno od ekscesa, povuklo se u kuće i čim padne mrak. Pula daje dojam ratnog stanja. A Colarig je jedne večeri došao u redakciju “L’Azione” i dao jednom redaktoru dugi izvještaj o svom prošlom radu i namjerama za budućnost i kazao da će dne. 7. ov. mj. otputovati za Rusiju. Od onog dana nema mu ni traga ni glasa. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – Lindar. Ovih dana uvedeno je u naše selo električno svijetlo. Lijepo je bilo vidjeti kada su se po prvi put zasjale električne svjetiljke i rasvijetlile svaki kutić. (ISTARSKI LIST)

Arhiva

Ostale novosti