1906. – Hrvat-Istranin, glasoviti umjetnik. Naš zemljak, glasoviti umjetnik-slikar, g. Franjo Pavičić, prispio je ovih dana iz Rima u Zagreb te će na umjetničkoj izložbi, koja je u umjetničkom paviljonu 1. ovog mjeseca otvorena, izložiti i svoje dvije velike slike “Isus liječi slijepce” i “Noćni bijeg vestalka” koje su mu pribavile u stranom svijetu glas odličnog i glasovitog umjetnika. (OMNIBUS)

1911. – Ratno ministarstvo, Odjel mornarice, osnovat će u Puli vojnu avionsku bazu. Vježbat će se na originalnim hidroavionima koji predstavljaju strojeve za ukrcaj. Ti avioni mogu se spustiti na vodu i kretati se kao brodovi. Za pokretanje aviona potreban je samo zalet i on se vine u zrak. Za voditelja baze određen je g. Viktor Klobučar. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Kuglačko prvenstvo NR Hrvatske održava se u Puli. Kuglački savez NR Hrvatske priređuje u Puli od 4. do 7. rujna ove godine VII. finalno momčadsko i pojedinačno prvenstvo NR Hrvatske u kuglanju po narodnom sistemu. Na prvenstvu sudjeluju najbolji kuglački klubovi u NR Hrvatskoj. (GLAS ISTRE)

1970. – Sto godina Naše sloge. Dr. Juraj Dobrila i dr. Matko Laginja dobit će u Puli poprsja – spomen pločom obilježit će se zgrada u kojoj je djelovala “Naša sloga”. Predstavnici zainteresiranih pulskih organizacija dogovorili su se jučer o programu kojim će se ovaj grad u kojem je Naša sloga imala sjedište od 1899. do 1915. pridružiti manifestacijama kojima će se u Istri obilježiti stota godišnjica prvog hrvatskog lista u ovim krajevima. Tako će Općinska skupština u jednom od pulskih parkova postaviti poprsja biskupa dr. Jurja Dobrile i advokata dr. Matka Laginje, od kojih je prvi zaslužan za pokretanje i uspješne prve korake Naše sloge, a drugi za daljnji plodonosan rad ovog lista. Poprsja će se otkriti 4.10., na dan održavanja znanstvenog skupa u okviru “Susreta na dragom kamenu”, a do tada će grupa pulskih urbanista i likovnih umjetnika odlučiti u koji će ih se od pulskih zelenih ambijenata postaviti. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti