1893. – Pula. Na inicijativu g. Giovannia Laresea otvoren je u prizemlju kazališta “Caffe Politeama Ciscutti”. Nanovo uređena s mnogo ukusa ta kavana je popunila jednu prazninu na području Zlatnih vrata. (MARCELLO BOGNERI)

1910. – Lega Nazionale izdaje svoje marke za razglednice pa se u Puli bez reda množe razglednice koje na poleđini s desne strane imaju marku Lege Nazionale. Taj postupak je izazvao brojne proteste, koji bi mogli biti rezultat mišljenja pojedinaca, a pokrenuti su antipatijama prema određenim amblemima. (MARCELLO BOGNERI)

1928. – Istarski rumunji predmet študija. Pred nekoliko dana došao je u Šušnjevicu Leca Morariu, profesor književnosti i filozofije na univerzi u Cernauzi (Rumunjska). On je došao da proučava istarske Rumunje, takozvane ćiribirce, pa će o njima pisati i držati u svojoj domovini predavanja. Ćiribirci su se u ove naše krajeve doselili od 1.500. do 1.600. godine te su do danas sačuvali svoj jezik i običaje. Zato oni svraćaju na sebe pažnju. Već se je do sada o njima dosta pisalo. Tako je na primjer univerzitetski profesor Bartoli iz Torina proučio istarske Rumunje pa je o njima mnogo pisao. Puljska L’Azione piše: da im treba dozvoliti nacionalni razvitak u jeziku i običajima, oni to zaslužuju jer su svoj jezik kroz stoljeća sačuvali. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Iz Svet Vinčenta. Kanfanarski se trgovac Deltrepo nalazio u Vodnjanu. Već ujutro bio je dobre volje pa se odluči na to da se povrati pješke u Kanfanar. No, na putu, žalibože, nije bio sretan. Kod crkvice Sv. Kirina, koja se nalazi 4-5 km udaljena od Vodnjana, iznenada skoči pred njega jedan zakrubuljeni mladić i uperivši mu pušku u prsa reče: “O bori o vita!”. Deltropo se na to prestraši, izvadi novčarku i preda je napadaču uz zamolbu da ga ostavi na životu. Sreća je htjela da se u novčarki nalazilo vrlo malo novaca. No, napadač je nije niti otvarao već ju je jednostavno turio u džep i pobjegao u šumu. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Završio tečaj krojenja u tvornici Mirna u Banjolama. Nedavno je pri Tvornici ribljih konzervi Mirna u Banjolama završio s radom krojački tečaj koji su pohađale 32 polaznice. Tečaj je trajao tri mjeseca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti