1886. – Plomin. Gradonačelnik Matteo Tonetti upućuje kapetanu Giovaniju Battisti pismo u kojem javlja: Plomin je sretno oslobođen od kolere te se zahvaljuje prvenstveno vlasti radi hitnoće kojom je poslan liječnik iz čega se vidi briga za narod. Također se zahvaljuje i dr. Hellneru koji je bio na raspolaganju dan i noć, iako stranac koji ne poznaje ni grad, ni jezik. Ljudi su ga prihvatili kao svojega i beskrajno su mu zahvalni. (MARCELLO BOGNERI)

1902. – U Pulu je stigao slavni profesor Giovanni Battista Grassi, zoolog, liječnik i biolog, da bi priveo kraju svoje studije o malariji. (MARCELLO BOGNERI)

1902. – Nakon što je car razgledao utvrde u Puli, dao je dozvolu da grupa utvrda koja je do tada nosila ime Peneda dobije novi naziv „Grupa utvrda Francesco Giuseppe”. (MARCELLO BOGNERI)

1934. – Pula. U zadnje vrijeme se u istarskom fašizmu opaža sve veća nedisciplinovanost i pojavljuje se sve to veće nezadovoljstvo. Tako je koparski fašijo izdao jedan oštar cirkular u kojemu konstatira da ima mnogo fašista koji neće da plaćaju članarinu, a čak neće da pridignu ni legitimaciju. Mnogo ih ima koji neće da nose fašistički znak pa je koparski fašijo prisiljen da ponovo popiše sve članstvo. (ISTRA)

1952. – Popravljeno 8 kilometara ceste u Kanfanaru. Frontovci Kanfanara, zajedno s radnicima i službenicima željezničke stanice, radili su na popravku ceste koja vodi od željezničke stanice do centra Kanfanara. Radilo je oko četrdeset ljudi. Frontovci Barata su isto tako popravili 7 km putova, a na radu je učestvovalo oko 30 ljudi. (GLAS ISTRE)

1970. – Grožnjan oživjeli umjetnici. Pokušaj vraćanja života već skoro mrtvom gradiću Grožnjanu, u početku često neshvaćen i neuvjerljiv, urodio je plodom. Prošlogodišnja rasprodaja oronulih i napuštenih zgrada dala je željeni efekt. Najprije je sedamdesetak, uglavnom likovnih umjetnika, iz čitave zemlje odlučilo otkupiti zgrade i osposobiti ih za povremene boravke. Osnovan je zatim međunarodni kamp Muzičke omladine, a samo godinu dana kasnije Grožnjan (upravo ovih dana) na kongresu Međunarodne federacije Muzičke omladine proglašen je za centar te organizacije mladih koja broji više od 15 milijuna članova. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti