1952. – Pulska tvornica cementa. Tvornica cementa Portland u Puli jedna je od najvećih ove vrste u zemlji koja je za sedam mjeseci ove godine izvezla u inozemstvo artikala u vrijednosti od 130 milijuna dinara. Radnički savjet u zajednici s upravom poduzeća donio je odluku u cilju smanjenja proizvodnih troškova oko proizvodnje cementa i povećanja kapaciteta proizvodnje ovog kolektiva koji nije u potpunosti iskorišten, da se prošire i pregrade neka tvornička postrojenja, kako bi se smanjio dovoz poluproizvoda iz Dalmacije što zahtjeva znatne financijske troškove prilikom prijevoza, te su i proizvodni troškovi veći, a tako i cijene cementu. (GLAS ISTRE)

1952. – Obnova brodogradilišta Crvena zvijezda. Brodogradilište Crvena zvijezda u Puli nije dovoljno tehnički uređeno. Sve zgrade brodogradilišta su drvene i u trošnom stanju, što ne odgovara higijenskim i proizvodnim zahtjevima. Financijskom pomoći Gradskog narodnog odbora i Ministarstva za ribarstvo NRH, ovo će se brodogradilište potpuno obnoviti. Za obnovu je predviđeno oko 12 milijuna dinara te će do konca godine biti obnovljena preko polovica brodogradilišta. (GLAS ISTRE)

1970. – Restauracija grožnjanskih orgulja. Grupa belgijskih glazbenika i stručnjaka počela je restaurirati grožnjanske orgulje koje su jedini očuvani primjerak na istarskom području. Orgulje potječu iz početka 19. stoljeća, ali su u dosta lošem stanju. Restauracija, koja će stajati oko 8.000 dolara, bit će okončana do polovice iduće godine. Belgijanci, inače, žele osnovati u Grožnjanu specijalni studij orgulja jer se kod mladih glazbenika, članova Muzičke omladine, javlja sve veći interes za taj osebujni instrument. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti