1886. – Plomin, kolera u Istri. Prekjučer je definitivno ustanovljeno 7 slučajeva kolere od kojih su tri završila smrtno. Mjesto je u velikom strahu, no poduzimaju se blage mjere da se bolest ne proširi. Jučer su cijeli dan ljudi iz Kršana dolazili u Plomin, kao i obratno, i nisu se radile nikakve provjetre i dezinfekcije ljudi. I u Buzetu se pojavio jedan slučaj. Radi nedostatka medicinskog osoblja, Namjesništvo je dovelo dva liječnika iz Beča. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Dolazak četa topništva sa vježbe. U subotu je prispjeo u Pulu posebnim vlakom 2. bataljun Ck. i kr. topničke pukovnije br 1. iz Beča da sudjeluje u velikim vježbama. (OMNIBUS)

1925. – Ukrali vola u Rovinju. Dosada su lopovi krali samo seljacima po selima, no prošle sedmice su se odvažili i išli u grad Rovinj. Ukrali su iz štale vola nekom Franji Budicinu tako da ih nije nitko čuo, a ni pas nije lajao premda je bio u dvorištu. O lopovima ni o volu nema nikakvog traga. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Jedna osuda. Pulski je tribunal na svojoj raspravi od 26.06. osudio optuženog bivšeg predsjednika čitaonice u malom selcu Podbregu, kod Buzeta, postolara Antuna Rašpolića na zatvor od dva mjeseca i pol te globu od 1.666 lira. Tužba i osuda se temelji na tomu što je ukinuta čitaonica, kao društvo, bila pogibeljna za državu (pericoloso per lo stato). Branitelj je navodio da je rečena čitaonica bila samo čitaonica u selu od 5-6 kuća gdje se čitalo “Ist. riječ” i “Edinost” te “L’ Azione”. Njegov suoptuženik, potpredsjednik sada ukinute čitaonice, Joakim Rašpolić bio je naprotiv riješen svake krivnje budući samo predsjednik odgovara za društvo. (ISTARSKA RIJEČ)

1970. – Ogledalo prošlosti. 31.7.1600 godine. Tvrdi se da su se Mlečani radije odricali hrane i pića nego drva. Drvo im je predstavljalo suštinu svakidašnjeg života jer građani Venecije nisu samo ovisili o drvu kao građevnom materijalu svojih vlastitih kuća izgrađenih u muljevitim lagunama već i kao jedinom materijalu za gradnju i održavanje svoje ogromne ratne i trgovačke mornarice. Tako dr. Danilo Klen, direktor Historijskog arhiva u Rijeci, u svojoj opsežnoj raspravi “Mletačka eksploatacija istarskih šuma i obvezan prijevoz drveta do luke kao specifičan državni porez u Istri do 15. do kraja 18. st.”, piše: “Ponavljanje obveze prenošenja drveta za Arsenal iz godine u godinu moralo je nužno dovesti do toga da se posjednici stoke za vuču stali te usluge obavljati obrtimice. To je naročito prikladno bilo stanovnicima koji su bili u blizini šuma. Istarski feudalci našli su sada novi izvor prihoda, naime, počeli su pljačkati one koji su do drva morali doći kako bi podmirili obveze prema državi. Tako je u venecijanskim spisima zabilježeno da je 31.7.1600. feudalni gospodar Kršana Zorzi Chersainer uhvatio, opljačkao i ubio Franju dall’ Oglio. No, s Venecijom se nije trebalo šaliti kad je bilo u pitanju drvo. Na glavu feudalca razbojnika raspisana je ucjena ni manje ni više nego čak u visini od 1.000 dukata. Neobična visina svote ukazuje da je Venecija cijenila drvo gotovo kao zlato. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti