1910. – Puran s našeg “Corsa”. Kad su se na Petrovo razišli talijanski muzikanti iz općinskog vrta našlo se jedno čeljade iz grupe Talijanaša koje je stalo izazivati Hrvate sa kričanjem “Viva”. Približio se pače taj čovo bezobrazno našima pred “Narodnim domom”, no u zao čas. Jedan ga je od prisutnih nježno pogladio po čelu. Stekla se je svjetina, uredovali su žandari, a najviše se je dakako raščabrkao kapurion Fedele kojemu uvijek lijepo pristaje ona hrvatska pjesmica: “Po Pazinu puran šeće, vazdan fućka i blebeće”. (PUČKI PRIJATELJ)

1925. – Iz Buzeštine. 7. julija bili su nama zadovoljni naši slavenski sveci, sveta braća Ćiril i Metod. Barem mi smo htjeli toga dana paljenjem kresova dati njima našu čast i zahvalu. Prošlo je više od tisuć godina, a oni su nam miliji i draži, no ikada do sada. U gladu čovjek spoznade što vrijedi korica kruha, a u siromaštvu ma i jedna para. Oni nam daše kršćanstvo, a s njim i jezik naš slavenski uvedoše u crkvu. A danas kako je? Znademo to srce nam gori, nek gore i kresovi. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Vojne vježbe. Iz Pule su pred nekoliko dana otišli malone svi vojnici. Doba je vojnih vježbi. Infanterija ima vježbe na Krasu, a artiljerija oko Učke. Bataljon “San Marco” otišao je na vježbe u Speziju. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Od 28. julija počeo je na Sušaku izlaziti jedan novi dnevni list pod imenom “Naša sloga”. Taj će novi list biti informativnog značaja, a zastupati će interese i potrebe primorsko-krajiške oblasti. U političkom pravcu zastupat će politiku Seljačko-demokratske koalicije. Urednici “Naše sloge” jesu gg. Milan Banić i Ivo Brkić. (ISTARKA RIJEČ)

1928. – Lopovi na djelu. Jedne noći provalili su nepoznati lopovi u staju Šime Janka iz Zgrablići kod Sv. Lovreča Pazenatičkog. Otjeraše jednog vola, vrijednog 3.000 lira i 6 ovaca. Drugog dana bili su o tome obaviješteni karabinjeri. Dali su se u potjeru. U noći nabasaše u jednoj šumi na lopove. Htjedoše ih zaustaviti, ali im oni odgovoriše pucanjem iz pištolja. Karabinjeri opališe iz pušaka. Lopovi pobjegoše. Na mjestu ostaviše Jankovog vola i ovce. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti