1920. – Brod “Saida” koji je nekada pripadao austro-ugarskoj ratnoj mornarici, a sad je kao jedini prešao u ruke Italije, dobio je novo ime “Venezia”. Admiral Pepe će sljedeću nedjelju predati brodu borbenu zastavu, istu koja je godinama bila čuvana u Povijesnom muzeju Arsenala. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Iz Ripende kod Labina. Naše selo ima veliku komunjšćinu koja služi za pašu i za sječu prašća. U našoj nevolji to nam je bila jedna velika pomoć. Sada hoće da nam i to uzmu i da nas tako zatru. Došli su pred neko vrijeme geometri da mjere i dijele našu starinu za koju smo mi pošteno plaćali DAVKE. Tko je tomu kriv? Jedan prodanac koji je rekao: “Zač ću delati za narod kad mi je protivan?” Mi ćemo se uteć junti u Puli pak ćemo videt, kako će ova stvar svršiti i hoće li pobijediti pravda ili nepravda. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Sv. Ivana od Šterne. Mi Svetoivanci uvijek rado dočekujemo Veliku Ivanju, blagdan Sv Ivana Krstitelja. I ove godine smo dohrlili k crkvi i premda nas je žarko istarsko sunce “dobro peklo” ustrajali smo i do kraja pratili dugi svečani obred toga dana. Znoj je curio s lica, ali crkva je ostala kroz cijelu sv. Misu puna, prepuna pobožnoga naroda. Poslije mise razvila se je duga procesija i svršila tek u dva sata i po popodne. Poslije večernje bili smo slikani pred vratima crkve pod starom granatom ladonjom. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – U Puli izlazi “Bolletitino Atti Ufficiali”, tiskan u tiskari Niccolini. Izlaziti će tjedno, a godišnja pretplata iznosit će 80 lira. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Kaldir. Prirod krušaka i bijelih šljiva. Ove godine narodile su dobro kruške i bijele šljive. Sada je to voće zrelo i mi bismo ga rado prodali. Dajemo to na znanje ne bi li trgovci došli k nama i pokupovali nam taj dar Božji. Pođe li nam za rukom da prodamo kruške i šljive, dobit ćemo prilično novca koji će nam dobro doći u našem gospodarstvu. (ISTARSKI LIST)

1970. – Ogledalo prošlosti. Na današnji dan 25. 7. 1873. pretvorena je pazinska franjevačka gimnazija u realnu. Do tada je bila niža škola sa 4 razreda, a od tada je postepeno rasla sve dok nije postala potpuna srednja škola sa svih 8 razreda. Međutim, niti prelazak ove škole pod neposrednu kontrolu državnih organa i preseljenjem u posebnu zgradu ova njemačka gimnazija nije se mogla duže održati: ukinuta je već 1855. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti