1914. – Brioni. Izlaze tjedne (kasnije mjesečne, zatim tromjesečne) ilustrirane sportske novine svjetskog tipa “Brioni”. Cijena 3 lire. Tiskne su na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a glavni urednik je Giuseppe Cerame. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – uz svečanost otvorenja započelo je s radom društvo “Serenissima” sa sjedištem između otoka San Pietro i Vargarole. Tijekom svečanosti krešteni su čamci “Mare Nostrum”, “Ondina”, “Fulmine”, “Caprera”, “Sauro” i “Neverin”. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Zaplijena Istarske riječi. Zadnji broj “Istarske riječi” bio je zaplijenjen prema odredbi Prefekture za tršćansku pokrajinu od 25. juna 1925. godine. Vidjevši da hrvatski tjednik “Istarska riječ” br. 26 u dopisu iz Sv. Ivana kod Buzeta sadržava krive i tendenciozne vijesti koje su kadre poremetiti javni red, a vidjevši članak 3. općinskog i pokrajinskog zakona prefekt određuje zaplijenu, a izvršenje ovog dekreta se nalaže kr. kvesturi u Trstu. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Tinjana. Nije prošlo ni dvadesetak dana da je jedan seljak ubio svog susjeda iz puške, eto sada jednog novog zločina. Bože Antolović sa svojim bratom i još jednim prijateljem su se navečer vraćali veselo pjevajući kadli iza jednog grma plane puška. Bože se kao mrtva srušio na zemlja. Budući da okrvavljeni nije dolazio svijesti liječnik iz Pazina je naredio da bude odmah odvezen u bolnicu u Pulu. Tamo su mu učinili tešku operaciju, izvadili mu iz glave dvije kugle. Njegovo je stanje tako teško da se ne može ništa kazati, da li će ostati na životu, a sada mu je 21 godina. (ISTARSKA RIJEČ)

1959. – Uzgojno lovište u srednjoj Istri. Odlučeno je da se osnuje uzgojno lovište Kotarskog saveza lovačkih društva Istre i to u lovištima lovačkog društva Buzet, Roč i Lupoglav. Granica ovog uzgojnog lovišta odredit će se tako da se u lovištu mogu uzgajati sve vrste divljači koje žive u Istri. Savez je na skupštini ovlašten da može osnovati još jedno lovište ako se pokaže da ono može odigrati korisnu uzgojnu ulogu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti