1919. – Nogometni klub iz Coma poklanja zastavu klubu Grion. Zastava je od svile s rubovima u zlatu i predstavlja grb Coma; dvije vrpce u tri boje ispisuju naslov u zlatu: “Como Puli” (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1924. – Ovih dana je u brodogradilištu Scoglio Olivi izveden jedan zanimljiv pokus pod nadzorom inženjera Postogne. Radi se o podvodnom rezanju pomoću plamena na dubini od 3 metra. Postignuti su odlični rezultati: izrezan je lim debljine 19 mm, u dužini od 20 centimetara. Izvođač eksperimenta bio je g. Leiter, inspektor brodogradilišta. (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1925. – Iz Sovinjštine. Već je tome više vremena da je župe upravitelj u Sovinjaku, veleč. G. Pietro Reisi, kazao da neka svaka obitelj dade po 150 lira za zidanje nove crkve u Sovinjaku, a tko neće da dade 150, neka dade 100 lira i učini 5 rabota, tj. raditi 5 dana besplatno. Običaj je da svake treće nedjelje dolaziti misiti u selo Šikariju. Kad je vidio da ljudi ne odgovaraju na upit o novcu on se razljutio i kazao crkovnjaku nek mu donese kapu i župe upravitelj mjesto da ide misiti i pričestiti župljane, skočio je na magarca i stao govoriti:”Više neću doći na Sovinjštinu misiti dok ne dadete za novu crkvu.” Velečasni bi gospodin i sam morao znati da ono nije postupak s narodom, a neka znade da prema službi ide i plaća. (ISTARSKA RIJEČ)

1980. – U pulskom brodogradilištu Uljanik počeli su kolektivni godišnji odmori koji traju tri tjedna. Ipak, ove godine veći broj radnika ostat će na svojim radnim mjestima da bi se zadane obveze izvršile u utvrđenim rokovima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti