1929. – Zahvaljujući zainteresiranosti poštovanog g. Maracchia, Pula će napokon biti jedno od pristaništa rute Trst-Mali Lošinj-Zadar. (CRONACHE DI POLA E DELL’ ISTRIA)

1929. – Barban. Gospodin podeštat Mario Resen premješten je u Tinjan. K nama je došao za podeštata jedan vrlo mlad gospodin. I dva općinska činovnika isto su premještena. …Labinski ugljenokop primio je opet na posao prošle zime otpuštene radnike… Kraj Borinići kopa se bauksit. Ondje su primili nekoliko radnika iz drugih općina na rad, premda ima dosta domaćih radnika. Gospodin novi podeštat poduzeo je potrebne korake, da pomogne domaćem pučanstvu. Nade je, da neće više primati na rad iz drugih općina, dok je domaćih radnika. (ISTARSKI LIST)

1930. – Proces protiv dr. Vratovića i drugova. Vođa polit. Društva “Edinost” koji je poslije Gortanove smrti uhapšen zajedno sa svim članovim redakcije “Istarske riječi”, trebao je ovog mjeseca imati proces pred posebnim tribunalom u Rimu. Talijanske novine o tom mramorkom šute. Dr. Vratović je strašno oslabio i skoro oslijepio. Iako mu apsolutno ništa nije dokazano (mi ni danas ne znamo, zašto su ga uopće zatvorili) govori se da će biti u svakom slučaju osuđen na najmanje 15 godina tamnice. (ISTRA)

1930. – Iz domaćeg kraja. Možda znate?: da je 1924. god. osnovano u Trstu “Društvo sv. Mohora za Istru” koje djeluje već 16. godina. I da je to društvo izdalo do danas 54 hrvatske knjige u nakladi od preko 170.000 primjeraka.
– da je poluotok Istra dug 100 km, a širok 75 km i da ima 4.955 km četvornih površine.
– da je najviša istarska gora Učka visoka 1.396 m, a najviše položeno istarsko selo Mala Učka na visini od 995 metara. (ISTARSKI GLAS)

1970. – Nećak Mate Balote 150 na sat. Amerikanac iz Raklja, Aldo Vale (32), nećak Mate Balote, jutros oko 7 sati brzinom od 150 km na sat “bjuikom” njujorške registracije porušio je nekoliko betonskih stupova, posjekao jedan čempres, a zatim udario u cestarsku kuću kod Barbana. On se, vozilom svojega druga Silvana Valica, zaputio u Rabac sa 3 prijateljice. Vale je nesreću učinio pod jakim utjecajem alkohola. Šteta na automobilu cijeni se na preko 3 milijuna starih dinara. Pravo je čudo kako su četiri osobe u razlupanom bjuiku zadobile samo lakše ozljede. (GLAS ISTRE)

1976. – PULA – Parlov evropski prvak. Najbolji jugoslavenski boksač svih vremena Puljanin Mate Parlov osvojio je sinoć u Beogradu naslov profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji. U izuzetno zanimljivom, uzbudljivom i kvalitetnom boksačkom okršaju Parlov je tehničkim nokautom u 11. rundi pobijedio dosadašnjeg evropskog prvaka talijana Domenica Adinolfija. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti