1906. – Kmetske nevolje. Istra nije velika zemlja, ali ne prođe godina da budi koji kraj strada radi nesretne tuče (grada). Prošli petak bilo je grada u općini Kanfanarskoj, osobito na potezu od Žminja prema Limskom blatu. Okolo Dvigrada je tuča sve uzela te će loza trpiti ne samo ovu godinu, u kojoj je prihod posve uništen, nego i u buduće 2, 3 godine. (OMNIBUS)

1923. – Iz Račje Vasi. Ipak, nije vrag tako crn kako se misli. Nismo ni svi mi crni. Ima nas i ovdje koji nosimo i ljubimo bijelu platnenu košulju, a i čistoću duše. Ali svejedno moramo reći da će doći vrijeme, a već i dolazi kad ćemo biti svi bijeli i čisti i kad ćemo svi štovati majčino mlijeko i njezin govor. Znate što: prilike čine čovjeka lopovom, a tako su i nekoji naši ljudi išli malo na lijevo samo da dobiju u selu općinu i još što drugo. Račja Vas je samo na taj način “prevarila” Talijane, odnosno se na taj način sama prevarila. To najviše osjećamo sada nakon dvije godine, a kasnije osjećat ćemo još i više. Ki bude živ, doživit će. Počekajmo još malo! – Čovjek se i napije i opije, ali kad se naspi – strezni se. I mi ćemo se svi strezniti. (ISTARSKA RIJEČ)

1939. – Iz domaćeg kraja. Možda znate? – da su najstariji stanovnici Istre bili ILIRI, Veneti, Liburni, i Histri od kojih posljednjih je zemlja po svoj prilici dobila i ime. Zadnji kralj Istre bio je Epulon koji je poginuo u borbi s Rimljanima u svome glavnom gradu Vizači kod Valture. Rimljani su pomalo romanizirali te stare narode, osobito one uz more, a pod konac 4. stoljeća u Istru dolaze Slaveni. (ISTARSKI GLAS)

1970. – Danas slavlje u Poreču i Novigradu. Danas se otvaraju novoizgrađeni objekti Hotelskog poduzeća “Plava laguna” i to hoteli “Albatros” i “Materada” u Poreču i “Laguna” u Novigradu novoizgrađena upravna zgrada spomenutog porečkog poduzeća. Otvaranjem ovih objekata ovo će poduzeće biti u stanju odjednom primiti 18.500 gostiju. Osim 300 uzvanika očekuje se da će svečanom otvaranju prisustvovati brojni savezni i republički funkcioneri, a očekuje se dolazak Mike Špiljaka, Dragutina Haramije, dr Savke Dabčević-Kučar i dr. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti