1923. – 1.800 radnika Arsenala su prihvatili uvjete koji su im ponuđeni u novom ugovoru o radu te se vraćaju na posao. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Lupoglav. Kod gradnje ceste koja vodi iz Lanišća u Lupoglav, dogodila se je teška nesreća. Jedna mina nije htjela nikako da izda. Nadglednik Jakov Tamburlini, držeći, da se mina nije zapalila približio joj se je i stao je vući špag iz luknje. Međutim, je mina iznenada eksplodirala i teško izranila Tamburlinija koji je morao biti prevezen u tršćansku bolnicu. (ISTARSKI LIST)

1970. – U razdoblju Napoleonovih ratova skupio se u južnoj Istri velik broj ljudi koji su, uglavnom, živjeli od pljačke. Pojedini pisci smatraju ove ljude običnim pustolovima i razbojnicima iako njihov broj i nemoć vlasti da ih likvidira daje mogućnost naslućivanju da se tu nije radilo o zlikovcima u klasičnom smislu te riječi. Francuske vojne vlasti nastojale su iskorijeniti ovu opasnost, naročito u području između Rovinja i Pule. Zabranjivali su nošenje oružja svim stanovnicima bez pismene dozvole, a kada to nije pomoglo dodana je još i odluka da će biti kažnjen smrću svatko tko bude bez dozvole nosio oružje. Ipak, naoružanih pojedinaca bilo je i dalje pa čak i većih skupina. Zato su polovinom 1810. Francuzi započeli sustavno čistiti pojedine dijelove Istre. Tako su bila nedaleko Pule uhvaćena, na današnji dan 9. 7. 1810., tri poznatija odmetnika. Bješić, kapetan straže u Puli, želio je da primjerom utječe na druge pa je svu trojicu dao objesiti u njihovim rodnim mjestima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti