1925. – Iz Sovinjštine. Kod nas kaošto i svuda naokolo ne ćemo ove godine imati nikakve berbe jer je groždje oboljelo. Preko 70 % groždja se je posušilo i otpalo. Bolest se sastoji u tome da najprije pomodri polovica i čitav grozd, a zatim se osuši i otpadne. I drugi se krajevi tuže da groždje imade takovu bolest. Dakle, ove godine ne ćemo se krijepiti božjom kapljicom. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Lupoglav. Kod gradnje ceste koja vodi iz Lanišća u Lupoglav, dogodila se je teška nesreća. Jedna mina nije htjela nikako da izda. Nadglednik Jakov Tamburlini, držeći, da se mina nije zapalila približio joj se je i stao je vući špag iz luknje. Međutim, je mina iznenada eksplodirala i teško izranila Tamburlinija koji je morao biti prevezen u tršćansku bolnicu. (ISTARSKI LIST)

1930. – Molitva malih Balilla. Kako je poznato sva su školska djeca istarska dobila crne košulje i crne fesove te su upisane u fašističku dječju organizaciju Balilla. U školi se djeca još kako tako gnjave da talijanskim jezikom odgovaraju kvareći ga do apsurduma. No, izvan škole djeca ne govore drukčije do hrvatski. Među našim pukom se evo već osamdeset godina ne moli drukčije nego iz Dobrilina molitvenika. Kako, međutim, Talijani kažu da to nije dostojno jednog fašiste i Balille izdao je zapovjednik 217 balilske legije naredbu da Balille imadu u crkvama moliti i pjevati samo u talijanskom jeziku. Podzapovjednici da imadu svake nedjelje odvesti male Balille u crkvu, poredane u četverorede i odjenute u crne fašističke košulje. Slavenski se molitvenici imadu svima bez razlike oduzeti, a dati im u ruke talijanske. (ISTRA)

1976. – Pula – Sjednica izvršnog vijeća općinske skupštine. U skladu s društvenim planom Pule do 1980. godine ove jeseni u Puli će biti otvoren ekonomsko-financijski fakultet u sklopu s Centrom ekonomskih znanosti Rijeka. (GLAS ISTRE)

1976. – PULA, sutra novi semafor. Uskoro će još dva vrlo frekventna raskrižja dobiti semafore. Naime, kako nam je saopćio komandir Stanice za sigurnost cestovnog prometa, Marko Paladin, sutra bi trebao proraditi semafor na raskrižju Obale maršala Tita i ulice Mate Balote, a idućeg tjedna i onaj na raskrižju Beogradske i ulice JNA. Riječ je o najmodernijim semaforima što ih je proizvelo zagrebačko poduzeće „Nikola Tesla” čiji stručnjaci rade i na njihovoj montaži. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti