1908. – Dolazak Engleza. Dana 13. tekućeg mjeseca dolazi engleska eskadra u Pulu te će se zaustaviti do 18. tek. mj. Ujedno dolazi i naša eskadra. Na počast mornarima priređuje vojnička oblast zabavu u Šijanskoj šumi, a na posebnu počast engleskih mornara prirediti će se druge zabave o kojima ćemo u svoje vrijeme javiti. (OMNIBUS)

1908. – Gospodarska kriza u Istri. U zadnje vrijeme kišilo je negdje no malo, a i to je već za dobar dio ploda žalibože prekasno. U Grožnjanu, Tinjanu, Vodnjanu, Pićnu, Boljunu i drugdje narod očajava jer mu je propalo žito, povrće, voće; ostala je samo vinova loza i masline. Osobito i Rovinju i Lošinju masline prilično napreduju. (OMNIBUS)

1915. – Donešena je odluka u kojoj se upozorava pučanstvo da obrati pažnju kod slanja pisama. Naime, svako pismo će biti otvoreno, na svakom mora pisati ime, prezime i adresa pošiljatelja – u suprotnom pošiljka neće biti poslana. (MARCELLO BOGNERI)

1929. – Električna rasvjeta u Istri. Vrhovno vijeće za javne radove u Rimu dozvolilo je istarskoj električnoj zadruzi da dovede električnu rasvjetu iz Pule u obližnje općine. (ISTARSKI LIST)

1930. – Izgorio mlin u Baderni. Tko god je prošao cestom koja vodi iz Pazina u Poreč ili onom koja ide iz Trsta u Pulu morao je stati da se na križanju tih cesta u Baderni nadivi ogromnom paromlinu koji je još davno prije rata podigao u Baderni, kao centru bogate Vlašije, žminjski bogataš Karlo Peteh uloživ u nj ništa manje nego četrdeset hiljada mirnodopskih forinti. Ali čini se da je taj mlin od svog začetka nosio nesreću svim svojim vlasnicima. Pokojnog Peteha taj je mlin upropastio: zapravo ne mlin koliko špekulacije s magjarskim kukuruzom. Da se spasi njegov ga je sin potpalio, ali osiguravajuće društvo nije osigurninu isplatilo u gotovom nego mu je na istom mjestu sagradilo drugi još veći i još veličanstveniji mlin. No, mlin je otišao na bubanj. Kupio ga je za bagatelu neki seljak Goča iz Žbandaja. Kad se upisao u fašiste naši seljaci mu nisu više htjeli u mlin, nego su radije vozili žito u Tinjan te je i on morao zatvoriti mlin, a ovih je dana mlin planuo. (ISTRA)

1976. – VRSAR – Prvi učitelji tenisa, plivanja i skijanja na vodi. Hotelsko-tutističko poduzeće “Anita” iz Vrsara angažiralo je ovoga ljeta prva tri učitelja tenisa, plivanja i skijanja na vodi. Za takve tečajeve postoji veliko zanimanje turista, osobito inozemnih gostiju. Na kraju svakoga tečaja “polaznici” dobivaju zasebnu diplomu “Anite” koja što je prirodno ima, uglavnom, simboličan karakter – ona je svojevrsna uspomena s ljetovanja u Vrsaru. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti