1908. – Desetogodišnjica škole. Sa koncem ove školske godine svršava se deseta godina opstanka Družbine škole u Puli. Premda siromasi, prepušteni sami sebi, bez ičije pomoći, već uz bezbroj neprilika sa strane državnih i općinskih vlasti, naša škola pod vrsnim ravnateljem g. Ernestom Jelušićem divno je napredovala te je koncem ove školske godine brojila 385 djece. (OMNIBUS)

1914. – Danas je na trgu Port Aurea svečano otvorena trgovina muzikalijama, u vlasništvu g. Rosaria Justolinia, gdje će se moći nabaviti instrumenti najpoznatijih svjetskih tvornica glasovira, violina, mandolina i dr. (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1923. – Parobrod mornaričkog društva za navigaciju “Costiera” iz Rijeke, pod imenom “Eneo”, krenuo je s putnicima i teretom za Veneciju, no radi kvara na kormilu skrenuo je s rute i nasukao se na otoku Sv. Katarina. (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1924. – Papa daruje 50.000 lira za pulsku katedralu. S tim znatnim iznosom može se započeti s radovima koji se ponajprije odnose na popravak krova koji je hitan i neophodan. (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1929. – Rakalj na Raši. Javljamo vam da smo sad dobili 2 nova zvona. Naš velečasni gosp. župnik svečano ih je blagoslovio. Naša polja i vinogradi do sada, hvala Bogu, lijepo. Bude li nas Bog očuvao od nevremena, imat ćemo ove godine svega. Moramo javno pohvaliti naše mladiće i djevojke. Naša je mladež radina i poštena te ne mari za modu. Kako je našu mladež, osobito u blagdanima, lijepo vidjeti u dičnoj narodnoj nošnji. (ISTARSKI LIST)

1930. – Krivci nesreće u Karpanskom rudokopu pušteni na slobodu. Kako je poznato u ugljenokopu Strmaču i to baš na mjestu koje se zove Purajna desila se je još 28. oktobra 1928. god. strašna eksplozija. U podzemnom 2.800 m dugačkom hodniku upalili se krivnjom inženjera i nadziratelja plinovi. Žrtvom katastrofe pao je rudar Ivan Visković, dočim su bili teško ranjeni Josip Načinović, Jospi Juričić i Ivan Prosen. U Puli je pred tribunalom održan proces, ali su i inženjer i nadziratelj riješeni. (ISTRA)

1976. – PULA – U breskviku “Puljanke”. Trideset pet tisuća stabala bresaka na 80 ha “Puljanke” ove su godine odlično urodila. S još deset hektara u uzgoju “Puljanka” raspolaže s jednim od najvećih i najmodernijih breskvika ne samo u Istri nego i šire. “Puljankine” breskve su na tržnicama Istre, Ljubljane i drugih gradova u zemlji vrlo tražene. Cijena im je deset dinara za kilogram na tržnici u Puli, a u breskviku šest dinara. Puljanka je koristila iskustva Rovinja i Zadra i primijenila ih na terene oko Pule. Ona danas raspolaže s ekipom vrsnih stručnjaka za uzgoj bresaka. Srednjoročnim planom “Puljanke” predviđeno je podizanje novih 100 ha plantažnih breskvika, godišnje po 20 ha. Tada će Puljanka biti jedan od najvećih proizvođača bresaka u zemlji. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti