1907. – Za uhapšenike iz Velog Vrha. Izmakla nam se onomad pogreška glede one sedmorice uhapšenika. Oni dakle još nisu pod optužbom te po svojoj prilici neće ni biti. Još traje preslušavanje svjedoka koje nije dovelo do konkretnih rezultata. Čudimo se sudskoj oblasti koja ih još drži u zatvoru. Ono su većinom posjednici za koje je isključeno da će pobjeći iz Pule te dokaže li se njihova krivnja lako će ih se dobiti. Međutim, nema tko raditi u polju, a u kući su djeca koja čekaju svog oca. (OMNIBUS)

1924. – Željeznička linija Trst-Buje-Poreč pripojena je nacionalnoj mreži iako je ostala u vlasništvu „Lokalnog društva željeznica Trst-Poreč” čije je sjedište u međuvremenu premješteno iz Beča u Pulu. (CRONACHE DI POLA E DELL’ ISTRIA)

1929. – Mutvoran. Malo je manjkalo da nije na dan Sv. Petra došlo do velike nesreće na cesti koja vodi iz Marčane u Krnicu. Jedna motorna dvokolica, na kojoj se je vozio jedan oficir, sukobila se je s kočijom na kojoj se je vozio Ivan Banović iz Krnice. Konj Banovićev srušio se je na cestu, a i oficir se je dignuo sa ceste lako ranjen. (ISTARSKI LIST)

1929. – Žminj. Ove godine imamo malo sijena. Ne znamo čime ćemo buduće zime prekrmiti i ovo blaga što nam je preostalo. Prorijedit će nam se ionako rijetka naša stoka. Žita imamo mjestimice dosta mjestimice malo. Krivi su zato led i zima, a i velika bura. (ISTARSKI LIST)

1947. – Iz Baderne. Najveća nevolja koja bije Istru, a pogotovo zapadne i južne krajeve, je nastašica vode koja se odmah gubi pod zemljom. Još prije prvog svjetskog rata vršila su se u nekim krajevima istraživanja podzemnih voda. Zagrebačke novine “Novosti” 1914. donose: “Gospodarsko društvo u Baderni u Istri obratilo se na C.i kr. hidrografski ured u Ljubljani i istraživanje povjerenstva rečenoga zavoda pokazalo je nedaleko Baderne živu vodu, 4 m širok potok kojega su mogli slijediti jedan kilometar daleko. Najbliže mjesto do vode je u nekoj dolini oko 50 m dubine, 700 m zračne crte od Baderne.” Pučanstvo ovog kraja danas bi se sigurno drage volje odazvalo na dobrovoljni rad na kopanju zdenaca i tako bi narod došao do žive vode. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti