1906. – Objava čitateljima. Protiv naše volje prisiljeni smo na neko vrijeme obustaviti dnevno izdavanje našeg lista. Omnibus će zato neko vrijeme izlaziti samo ponedjeljkom u 4 ure po podne, ali na cijelom listu. Za to vrijeme svaki će primjerak u prodavaonicama stajati 6 helera. (OMNIBUS)

1919. – Danas je otvoreno novo gradsko kupalište na zemljištu javnog dobra poluotoka Stoja. Radovi, koje je izvodila Direkcija Genio za Marinu, privedeni su kraju u vrlo kratkom periodu. Kupanje će biti besplatno za siromašnu djecu. Kupalište je pripalo gradskom poglavarstvu koje preuzima administraciju i održavanje. (MARCELLO BOGNERI)

1920. – Ponovno je otvorena Gradska tržnica u Puli koja je dugo vremena bila zatvorena zbog unutrašnjeg uređenja. Ukupna cijena radova iznosi 250.000 lira. (MARCELLO BOGNERI)

1973. – Pulski Hrvatski list drma carevinu. Prije 58 godina u obiteljskoj polukatnici Josipa Krmpotića u Šišanskoj 24 (danas Zagrebačka 24), 1. srpnja 1915., izašao je iz tiska prvi broj prvog dnevnog lista na hrvatskom jeziku zapadno od Učke. Bio je to Hrvatski list koji će izlaziti sve do kraja posljednje radne godine 1918., bilježeći na svojim stranicama sudbonosna zbivanja za Pulu i cijelu Istru. Iskazavši se osobito u posljednju godinu i pol kao mobilizator u borbi za socijalna, klasna i nacionalna prava, list je bio stalna meta cenzure i “kadar da uzdrma državnu cjelokupnost” – zabranjen je na tjedan dana. U takvom dnevniku novinarski zanat ispekao je i Mate Balota. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti