U sklopu projekta “Istarske sudbine” postavljena su tri nova svjedočanstva. U ukupno devet kratkih video snimaka svoja su sjećanja i iskustva ispričali Ana Zulian, Sonja Ritoša i Zdravko Macura.

Ana Zulian (djevojačko Kutić), rođena je 1926. godine u Maloj Gajani, gdje je provela djetinjstvo u mnogobrojnoj obitelji živeći po zakonima fašističke Italije koji nisu bili naklonjeni istarskim Hrvatima. Budući da je njezino selo bilo utočište partizana 21. 2. 1944. napali su ih odredi nacista i domaćih fašista koji su nakon kratkog okršaja poubijali partizane i spalili selo. (više…)

Sonja Ritoša (Grubić) rođena je 1933. u Bakru u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Njezin otac je morao pobjeći s obitelji iz Istre zbog sukoba s fašizmom. Kraljevina Jugoslavija ih je kao izbjeglice naselila u Bačku, današnja Vojvodina, Srbija, gdje ih zatiče početak 2. sv. rata. (više…)


Zdravko Macura rođen je 1938. u selu na obroncima Kozare u današnjoj Bosni i Hercegovini. Početkom 2. sv. rata našli su se pod vlašću NDH, tako da su se mnogi iz njegovog kraja pridružili partizanima. (više…)
Ostala svjedočanstva, kao i detalje o projektu “Istarske sudbine” možete pogledati klikom na link.

Ostale novosti