Slideshow shadow


ISTARSKE SUDBINE:

Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća

Istraživačko-dokumentacijski projekt


Svjedočanstva


Rina Smajla

Milan Sirotić

Milan Krbavac

Josip Križmanić

Viktor Malinarić

Sonja Ritoša

Ana Zulian

Zdravko Macura

Ana Lutman
Pjer Ladavac

Sonja Budiša

Korištenje video materijala zabranjeno je bez dopuštenja autora i vlasnika snimke.

Obavijest: video materijali neće biti dostupni za pregled na stranicama Istarskog povijesnog društva do 1. srpnja 2016., a zbog postava izložbe “Istra u NOB-u”, u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria.


Tijekom Drugog svjetskog rata preko 20.000 stanovnika Istre deportirano je u koncentracione logore diljem njemačkog Reicha i fašističke Italije. Velika većina odvedena je nakon pada Italije u rujnu 1943. godine. Mnogi koji su odvedeni simpatizirali su narodni ustanak protiv nacističkog okupatora, ili su završili u logorima iz jednostavnog razloga jer su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Od logora smrti do prisilnog rada diljem okupirane Europe, oko 5.000 Istrana je stradalo i nije se nikada vratilo kući.

Naš cilj je sakupiti što više svjedočanstava preživjelih logoraša i logorašica i zabilježiti njihove priče. Naše istraživanje spada u domenu “oral history” svjedočanstva malih ljudi čije su priče autentični prikaz sudbina koje čovjek preživi u vrtlogu rata. Sakupljena svjedočanstva ćemo nakon obrade i montaže arhivirati te napraviti dokumentarni film. U planu nam je i publicirati naše istraživanje. Dio materijala koristit ćemo i u obrazovne svrhe prilikom obilježavanja Dana holokausta. U vremenu u kojem živimo svjedoci smo ponovnog uzdizanja neofašističkih i nacističkih ideja, revizionizma, omalovažavanja žrtava i na kraju i same negacije holokausta, stoga smatramo da je ovoj temi potrebno obratiti više pozornosti. Ovo istraživanje će približiti današnjim učenicima patnje i stradanja istarskog čovjeka u Drugom svjetskom ratu

Do sada smo zabilježili svjedočanstava stotinjak svjedoka- stradalnika deportiranih u logore smrti ili na prisilan rad. Najveći broj stradalnika bio je u Dachau, Auschwitzu, Bergen – Belsenu, Mathausenu, Buchenwaldu, u talijanskim logorima Rabu i Gonarsu, radnom logoru u Minsku, te ostalim radnim logorima diljem Europe. Snimili smo nekoliko svjedočanstvo j zatočenika savezničkih logora u Sj. Africi za talijansko – njemačke vojnike te jedno svjedočanstvo pravednika među narodima Ratomira Deletisa koji je spasio nemali broj Židova i partizana.

Svi svjedoci imaju između 80 i 90 godina, najstariji kojeg smo posjetili imao je 97 godine. Bez obzira na godine koje su prošle njihova sjećanja na nemile događaje su živa i bolna. Osim prikupljanja svjedočanstava, veliku važnost pridajemo i obrazovanju učenika Posebno smo aktivni u dane obilježavanja holokausta u Republici Hrvatskoj (27.siječnja), kada gostujemo u školama i učenicima iznosimo svoja iskustva rada na terenu. Dosad smo gostovali u Ekonomskoj i Strukovnoj školi u Puli, u dva navrata u Gimnaziji Pula, održali predavanja za učenike osnovne škole u Novigradu, učenike OŠ Veli Vrh i TOŠ Giuseppina Martinuzzi iz Pule.

U suradnji s kinom Valli i projektom FUŠ (Film u školi) tijekom veljače 2011. održali smo predavanja o holokaustu prilikom gledanja filma „Dječak u prugastoj piđami”
Godine 2012., održali smo sat posvećen holokaustu u pulskom kinu Valli na kojem je sudjelovalo tristotinjak učenika pulskih srednjih i osnovnih škola, a poseban gost bio je Oleg Mandić posljednja osoba koja je izišla iz logora Auschwitz.

Godine 2013., povodom Dana sjećanja na holokaust i projekcije filma “Kradljivica knjiga” održali smo 14 predavanja o holokaustu za preko dvije tisuće učenika pulskih osnovnih i srednjih škola. Također smo i suautori Dodatnih materijala za učitelje i nastavnike prilikom gledanja filma “Kradljivica knjiga” Gostovali smo kao predavači na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2009., Ekonomskom fakultetu u Puli 2010., te na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2012., u sklopu radionica dokumentiranja nematerijalne baštine “Istraži, zabilježi, sačuvaj” Održali smo predavanja na nastavničkim vijećima Ekonomske škole, Strukovne Škole i OŠ Veli Vrh, te na Županijskom aktivu profesora sociologije, etike i kulture i filozofije koji predaju u srednjim školama Istarske županije.
Projekt Istarske sudbine smo predstavili učiteljima i nastavnicima povijesti i humanističkih znanosti na seminaru Vijeća Europe – Pestalozzi program u Zagrebu 2009., predavali na državnim skupovima o holokaustu u Opatiji 2010. I u Zagrebu 2012.

Za Istarske sudbine su čuli i profesori povijesti i humanističkih znanosti na seminaru Jewish Foundation for the Rigteous na Columbia University u New Yorku 2011.
Godine 2012. i 2013. Sudjelovali smo u službenom programu obilježavanja Dana Grada Poreča.
Predstavljali smo Savez antifašističkih boraca Istarske županije na Forumu antifašista jadransko-jonske asocijacije u Anconi 2013. Godine 2008. snimili smo dvanaestominutni dokumentarni film “Šjora Rina Smajla”, priču jedne logorašice iz Muntića. Film je dobio Grand prix na 39. KRAF-u, Festivalu amaterskog filma u Rijeci u studenome 2008.
Sudjelovali smo u nekoliko međunarodnih projekata: Together we grow ( Trst- Buje svibanj-listopad 2011), Memory of Nation portal (u suradnji s Centrom za totalitarne režime iz Praga) 2011. I 2013., Iron Curtain trail 2013. Sudionici smo nekoliko znanstvenih skupova od kojih ističemo 36. Susrete na dragom kamenu 2010., i Kampor – polje sjećanja 2011.
Budući da projekt Istarske sudbine djelomično govori i istarskom antifašizmu, napisali smo i nastavnu jedinicu Antifašizam u Istri koja bi mogla poslužiti u nastavi zavičajne povijesti. Sudjelovali smo u programu obilježavanju 70. Godišnjice priključenja Istre Hrvatskoj u rujnu 2012. i 70 godina Pazinskih odluka 2013. (Igor Jovanović, Igor Šaponja).


Radionica “Memory of Nations” u Puli

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 23. veljače 2012. održana je radionica “Memory of Nations” (Sjećanje naroda) na kojoj je predstavljena metodologija rada istoimene organizacije u prikupljanju usmenih svjedočanstava osoba koje su se našle pod udarom totalitarnih režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. O projektu su govorile voditeljice organizacije Lenka Koprivova i Martina Kollinerova, a o vlastitim iskustvima i rezultatima prikupljanja svjedočanstava Igor Jovanović i Igor Šaponja iz Istarskog povijesnog društva te Darja Marić i Marko Smokvina iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću (Zagreb).

Memory of Nations projekt je Češkog radija, praške udruge Post Bellum i Instituta za istraživanje totalitarnih režima , a koje financijski podržava Višegradska fondacija. Povod njihovu dolasku u Pulu i je suradnja s projektom Istarskog povijesnog društva “Istarske sudbine”. Do 2012. kroz projekt Memory of Nations sakupljeno je preko 1.400 svjedočanstava, među kojima i šest svjedočanstava Istrana, a koja se mogu pogledati na mrežnoj stranici www.memoryofnations.eu. U projektu sudjeluje 11 zemalja partnera, a Istarsko povijesno društvo jedini je partner iz Hrvatske.