Objavljeno 7. srpnja 2011.

U sklopu projekta “Istarske sudbine” voditelji Igor Šaponja i Igor Jovanović donose tri nova video zapisa u kojima su snimili razgovore s Milanom Krbavcem, Josipom Križmanićem i Milanom Sirotićem. Oni su se nakon američkog oslobođenja logora u kojima su bili zatvoreni vratili u Istru i nastavili svoj život, a mnogo godina kasnije prepričavaju svoje potresne priče i svjedočanstva iz njemačkih logora.

Milan Krbavac rođen je 1925. godine u seljačkoj istarskoj obitelji. Završava talijansku osnovnu školu. Služi talijansku vojsku, a nakon kapitulacije Italije 1943. godine pridružuje se partizanskom pokretu. Godine 1944. biva uhićen i završava u logoru Buchenwald gdje radi na izgradnji podzemnih hala. Amerikanci oslobađaju logor 1945. godine. Krbavac se vraća kući gdje radi kao muški frizer na radnim akcijama, a kasnije se bavi i poljoprivredom.

Josip Križmanić rođen je 1926. u istarskoj seljačkoj obitelji. Završava talijansku osnovnu školu. Služi talijansku vojsku, a nakon kapitulacije Italije 1943. godine pridružuje se partizanskom pokretu. Godine 1944. Nijemci ga zarobljavaju te deportiraju u logor Dachau. U logoru preživljava medicinske pokuse. Godine 1945. logor oslobađaju Amerikanci te se vraća kući i radi kao poljoprivrednik. Zbog medicinskih pokusa dobio je odštetu.

Milan Sirotić rođen je 1926. godine u seljačkoj istarskoj obitelji. Završava talijansku osnovnu školu. Godine 1943. odveden je u talijanski logor Cairo Montenote zbog sumnje da simpatizira antifašistički pokret. Nakon pada Italije Nijemci ga odvode u logor Mauthausen gdje radi u tvornici zrakoplova. Godine 1945. logor oslobađaju Amerikanci. Nakon povratka radio je u policiji do mirovine.

Video materijale pogledajte klikom na LINK.

Ostale novosti