U ponedjeljak 6. studenog 2017. s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku Rojc u Puli bit će predstavljeno pet godina djelovanja pulskog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.  Centar  djeluje u sastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 2012. godine. Njegovi suosnivači su Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević, nastavnici na trima sveučilišnim odjelima, čija znanstvena djelatnost zahvaća socijalističke i postsocijalističke teme iz perspektive povijesti, etnologije, antropologije, kulturalnih studija, književnosti i muzikologije.

U središtu interesa CKPIS-a je razdoblje socijalizma od 1945. do 1990. na hrvatskom i bivšem jugoslavenskom prostoru, no predmet istraživanja mogu biti i socijalističke i komunističke ideje u devetnaestom i prvoj polovici dvadesetoga stoljeća, kao i vrijeme postsocijalizma i tranzicije u kojem se razgrađuje polustoljetna tradicija samoupravnog i državnog socijalizma te s dominantnog političkog obzora nestaje utopijska ideja o uspostavi komunističkog društva. Usprkos pomacima do kojih dolazi posljednjih nekoliko godina socijalizam – kao povijesni, politički, ekonomski, društveni i kulturni pojam – u hrvatskoj je znanosti i dalje mahom neistražena tema.

Što se i kako istraživalo u okviru projekta „Stvaranje socijalističkoga čovjeka: Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma“. Zašto je važno istraživati socijalizam/ Kako se stvarao socijalistički čovjek/ Kakvu je ulogu imala glazba u jugoslavenskom socijalizmu, a kakvu radne akcije/ Kako je trebao izgledati novi socijalistički čovjek?  Odgovore na ta i mnoga druga pitanja potražite ovog ponedjeljka u Dnevnom boravku Rojca gdje će biti predstavljeno prvih pet godina rada Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te ćemo se kroz razgovor dotaknuti bitnih i aktualnih tema iz povijesti Jugoslavije. Nakon predstavljanja predviđena su pitanja publike, gdje kroz razgovor sa znanstvenicima koji se svakodnevno bave temama iz povijesti Jugoslavije, možete saznati što vas zanima o našoj prošlosti.

Gosti su: dr.sc. Igor Duda, dr.sc. Lada Duraković, dr.sc. Boris Koroman, dr.sc. Andrea Matošević, sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a predstavljanje moderira Vedran Stanić.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Ostale novosti