U četvrtak, 7. prosinca 2023., s početkom u 18 sati u prostorijama Studentskog centra Pula (bivša zgrada ORL, Preradovićeva 9) održat će se predavanje Iana Tataja, mag. hist., „Povijest Gregovice: od nenaseljenoga brežuljka do urbane cjeline“. Organizatori su Grad Pula-Pola, Mjesni odbor Gregovica, Istarsko povijesno društvo i Studentski centar Pula.

O predavanju:

Današnja pulska gradska četvrt Gregovica u sastavu je Mjesnoga odbora Gregovica koji obuhvaća i četvrti Pragrande, Sveti Mihovil te Bolnica. Nenastanjeno brdo i pašnjaci dolaze u vlasništvo grčke obitelji Roditti u 16. stoljeću, a iz čega proizlazi talijanski naziv Grega. Tek za austrougarskoga razdoblja na tom se području počinju graditi male, prizemne kuće za potrebe stanovanja radnika Arsenala, ali i nastaju posjedi nekih od poznatijih Puležana. Kroz predavanje putovat ćemo vremenom da bismo otkrili što je sve za Pulu značilo ovo područje, koje su njegove blagodati i koje su bile prekretnice koje su vodile do toga da postane popularno naselje čijem ubrzanom urbanom razvoju svjedočimo posljednjih desetljeća.

O predavaču:

Ian Tataj mag. hist. (r. 1990), pulski je povjesničar, istraživač i umjetnik na raznim poljima. Bavi se starijom i srednjovjekovnom poviješću Istre i svijeta, popularizacijom znanosti kroz “reenactment” – oživljavanje povijesti, te rekonstrukcijom glazbe i očuvanjem povijesnih predmeta i umjetnina. Autor je knjiga “Chronology of the Future: A Short History of Man in Space” (2020.), “Rat, mir i strasti Languedoca – Preživjeti srednji vijek” (2022.) te nekolicine stručnih radova i projekata. Promiče svijest o kulturnoj baštini i povijesti Istre kroz gostovanja na radio i tv-emisijama istarskih medija, javna predavanja i nizom aktivnosti. Diplomirao pri odsjeku za povijest Svučilišta Jurja Dobrile u Puli, te radio kao učitelj u istarskim školama, a trenutno je novinar i urednik kulture Glasa Istre.

Pozivnica – Invito

 

Ostale novosti