U subotu, 14. listopada 2023., s početkom u 17 sati ispred Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu započinje spomen šetnja, pod stručnim vodstvom dr. sc. Erica Ušića, posvećena antifašističkoj prošlosti i antifašističkim (po)ratnim grafitima grada Vodnjana. Natpisi ispisivani na talijanskom jeziku u ratnom i poslijeratnom periodu preživjeli su više od 70 godina, a velika ih je većina zadržala gotovo cjelovitu formu i sadržaj.

Nakon spomen šetnje, u 18 h, u prostorijama Apoteke uslijedit će predavanje dr.sc. Sanje Horvatinčić, s naslovom „Baština odozdo: tragovima Istre u Drežnici“. Kroz sagledavanje historijskih veza i iskustva solidarnosti između Istre i Drežnice tijekom Drugog svjetskog rata, predavanje otvara pitanje različitih praksi stvaranja, njegovanja ili zatiranja javnog, ali i intimnog odnosa prema prošlosti, s naglaskom na rubnim ili alternativnim oblicima stvaranja ili čuvanja baštine “odozdo”. Predavanju će prethoditi projekcija kratkog dokumentarnog filma Slavka Goldsteina iz 1964. pod nazivom “Drežnica”, dok će nakon predavanja uslijediti projekcija filma “16.–23.9.2019. Drežnica“ autora Matije Kralja, nastalog 2020. u sklopu istraživačkog projekta Baština odozdo | Drežnica: tragovi i sjećanja 1941.-1945.

Spomen šetnja, predavanje i projekcija filmova organiziraju se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko- Goranske Županije. Projekt “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama” je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

O predavačici:

Sanja Horvatinčić je znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.
Njezino istraživanje usmjereno je na proizvodnju spomenika i kulture sjećanja u socijalističkoj Jugoslaviji, kao i na politike baštine i sjećanja u postsocijalističkom kontekstu. Trenutno je istraživačica na projektu “Globe_EXCHANGE. Modeli i prakse globalne i kulturne razmjene i pokret Nesvrstanih zemalja”, te voditeljica međunarodnog projekta „Baština odozdo | Drežnica: tragovi i sjećanja 1941.-1945.”. Uz Beti Žerovc, autorica je knjige Shaping Revolutionary Memory: The Production of Monuments in Socialist Yugoslavia (2023., Igor Zabel Association, Ljubljana i Archive Books, Berlin).

Pozivnica

Ostale novosti