Od utorka 6. lipnja do 29. rujna u izlogu prostora C4, Carrarina 4, u Puli moći će se pogledati izložba “Numizmatička zbirka Frane Radića” u “Prozoru u prošlost” autorice Erike Trbojević.

Frano Radić rođen je 1857. godine u Bolu na Braču. U životu je imao mnogo vokacija te je ostao upamćen kao polihistor, pedagog, arheolog, prevoditelj i prosvjetar. Pula ga pamti kao velikog numizmatičara čija se numizmatička zbirka danas čuva u Arheološkom muzeju Istre. U povodu 70. godišnjice donacije njegove zbirke Muzeju, predstavljamo nekoliko najljepših primjeraka iz njegove kolekcije u našoj vitrini u Carrarinoj 4 u Puli.

Numizmatička zbirka Frane Radića je za njegova života brojila oko 2000 primjeraka. Bila je to impozantna kolekcija grčkog, rimskog, bizantskog, srednjovjekovnog, mletačkog, dubrovačkog i austrijskog novca. Godine 1953. Radićeve kćeri donirale su dio zbirke Arheološkom muzeju Istre i na taj način obogatile muzej s 280 novih numizmatičkih nalaza. Zbirku odlikuju raznovrsni kovovi među kojima su iznimno brojni rimski i venecijanski primjerci, a posebno se ističe novac Dubrovačke Republike; inače vrlo rijedak pronalazak na području Istre kada govorimo o sustavnim istraživanjima.

Ovom prigodom posjetitelji će, uz spomenuti novac Dubrovačke Republike, moći pogledati novac grčkih polisa, rimski novac, te rane primjere mletačkog novca iz ove nevjerojatno bogate kolekcije.

 

Ostale novosti